För den som ska trampa runt på Sportfiskemässan i helgen, finns ett underhållande gäddquiz att vila fötterna till. Planera in detta på söndag kl 15.00 " /> Gäddquiz på Sportfiskemässan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Gäddan finns runt hela norra halvklotet. Den är sp kallad cirkumpolär.
Gäddquiz på Sportfiskemässan

För den som ska trampa runt på Sportfiskemässan i helgen, finns ett underhållande gäddquiz att vila fötterna till. Planera in detta på söndag kl 15.00
Per-Ola Johannesson, fiskejournalist på Fiskejournalen, samlar publiken i ett roligt och lärorikt gäddquiz på söndag eftermiddag. Alla kan vara med! Per-Ola är själv en riktigt gäddafanatiker och har under åren samlat på sig massa kuriosa och fakta runt gäddor som han delar med sig av.
Söndag klockan 15.00 på stora scenen, Sportfiskemässan i Älvsjö.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta