Vi hyllar gäddan på Sportfiskemässan - Sveriges coolaste fisk.  Teckning: Bastian Gierth
Vi hyllar gäddan på Sportfiskemässan - Sveriges coolaste fisk.
Teckning: Bastian Gierth[/caption]Gäddshowen blev en succé på Fiskekryssningen. Nu gör Fiskejournalen en ännu bättre show i Jönköping, så att fler gäddfiskare kan vara med. " /> GÄDDSHOW på Sportfiskemässan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
GÄDDSHOW på Sportfiskemässan

Vi hyllar gäddan på Sportfiskemässan - Sveriges coolaste fisk.  Teckning: Bastian Gierth


Vi hyllar gäddan på Sportfiskemässan – Sveriges coolaste fisk.
Teckning: Bastian Gierth

Gäddshowen blev en succé på Fiskekryssningen. Nu gör Fiskejournalen en ännu bättre show i Jönköping, så att fler gäddfiskare kan vara med.
Se den underhållande Gäddshowen där Per-Ola Johannesson ställer den Svenska gäddeliten till svars på årets Sportfiskemässa, 20-22 mars i Jönköping.
Klockan ett på lördag och och samma tid på söndag, intar Gäddshowen stora scenen på mässan. Det blir många spännande frågor om gäddor där både publiken och paneldeltagarna är delaktiga. Gäddshowen bjuder på filmklipp, statistik, intressanta betraktelser och fakta från några av våra skickligaste gäddfiskare. ”Programledare” är Fiskejournalens Per-Ola Johannesson.
Joel Abrahamsson, Tobias Fränstam och Emma Becker-Håkonssen är några av paneldeltagarna.
Är det någon av er kommande mässbesökare som går och lurar på en gäddfråga ni vill ställa till expertpanelen? Maila in frågan till Per-Ola Johannesson. po.johannesson@telia.com så har du chans att få svar.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta