Gäddspecialist bjuder på tävlingstips

Per och Viktor har länge delat intresset för predatorfiske. När deras gemensamma kunskaper överfördes till tävling blev de snabbt ett glödhett team. Foto: Per Tjernström

Gillar du att tävlingsfiska efter gädda och gärna vill komma högre upp i resultatlistorna? I så fall kommer här en rad vassa tips från Per Tjernström, som förra helgen vann individuella klassen i gädd-SM!

Hösten är en intensiv tävlingssäsong för många av landets gäddfiskare. Nu är chansen till gäddhugg stor då fiskarna äter upp sig inför den stundande vintern. Men att lyckas fånga dem på tävling – under tidspress och i främmande vatten – är ofta en stor utmaning.
En som nyligen lyckades bra är predatorexperten Per Tjernström, som fiskar och arbetar för jakt- och fiskekedjan Active Outfit. Förra helgen kammade han och Viktor Enblom hem silverplatsen i SM i gäddfiske, och själv stod han som segrare i den individuella klassen. Trots att de bara var två i teamet – och att tävlingen avgjordes långt från stockholmsduons hemmavatten – fångade de mängder av gäddor under relativt svåra förhållanden. Man blir förstås nyfiken på hur de bär sig åt, inte minst eftersom de relativt nyligen började överföra sina predatorkunskaper till tävlingsfiske.

”Det gäller att studera hela spelplanen och välja ut intressanta områden att fokusera på”

– Vi vill gärna komma väl förberedda inför tävling och allra helst hinna rekfiska. Det gäller att studera hela spelplanen och välja ut intressanta områden att fokusera på. Prova varje område och anteckna intressanta företeelser. Ju mer man fiskar varje område desto mindre blir spelplanen av intressanta platser. Det ger bättre koll på var det står fin fisk och vilka beten som fungerar bäst. Försök att hitta mönster, såsom när huggperioderna bruka komma och hur vind och vattenfärgen påverkan fisken. Det är viktiga faktorer för att kunna planera tävlingsdagens utgång, berättar Per.

Per med en vacker tävlingsgädda. Foto: Viktor Enblom

Vissa dagar tycks gäddorna hugga på det mesta, men betydligt oftare är de mer selektiva. Därför är förstås betet av stor betydelse. När det är dags för tävling rekommenderar Per relativt få och ”säkra kort”.
– Sätt dig in i de olika situationer du kommer fiska och välj ut en handfull beten i olika färger som täcker in de olika situationerna. På tävling är det inte en bra ide att börja fiska med något nytt bete som du inte känner förtroende för eller vet hur man fiskar på bästa sätt, säger han.

”den viktigaste nyckeln till framgång på tävling är att ha betet i vattnet”

När startskottet väl ljuder – och båtarna ger sig iväg – gäller det att alla ombord vet sina inbördes roller.
– Under tävlingen har man förhoppningsvis mycket information att platsen och betesvalet är självklart. Nu kommer planering av de olika momenten in. Vem står var och hur kastar vi för att vara så effektiva som möjligt? Hur gör vi när fisken ska håvas och registreras? Var ligger allt i båten? Alla sådana frågor ska vara avklarade innan man ger sig ut.

”Det kan räcka med ett enda hugg för att ändra hela resultatet”

Mat och dryck är också viktigt men får absolut inte ta för mycket tid. För den viktigaste nyckeln till framgång på tävling är att ha betet i vattnet. Så kasta så mycket ni orkar och ge aldrig upp hoppet! Det kan räcka med ett enda hugg för att ändra hela resultatet, avslutar Per.

Pers teamkompis Viktor Enblom – också han en sylvass predatorfiskare. Foto: Per Tjernström

Vi tackar för tipsen och ser fram emot att följa Pers och Viktors framtida äventyr. Inom kort ger de sig iväg för att fiska riktigt grov höstgädda i okända vatten. Om de lyckas lovar vi en utförlig rapport!

Hans Hällman

Publicerad: 29 October 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: