Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Galet havsöringsfiske

Vårstormarna drar in över oss, med plusgrader i släptåg – och det kan betyda ett helt galet havsöringsfiske, tipsar Peter Kirkby på Kinetic. Själv har han varit ute och fått ett par härliga blänkare.
”När isen bryter upp och driver bort från grunda fjordar och vikar kan havsöringsfisket bli helt galet. Så nu gäller det att vara med på noterna”, skriver Kirkby i ett pressmeddelande.
De senaste dagarna har vårvindar friska härjat i Danmark och södra Sverige. Temperaturen har klättrat över nollstrecket och livet har börjat återvända till kusternas grundområden. Smådjuren börjar röra på sig – och då kommer havsöringarna in för att ta för sig av proteinöverskottet.

”I början av februari hade vi en kort period med mildväder och isen försvann från en del fjordar. Jag prickade rätt och fick uppleva ett sanslöst öringfiske,” berättar Kirkby som under dagen fick ett tjugotal öringar. De största var fina blankfiskar på uppemot två kilo. Dagens bästa beten var Magic Minnow 14 gram i färgen ”Pattegrisen” samt en liten transparten Mini Goby p 8,3 gram.
Svenne Andersson

Peter Kirkby med en av de fina blankfiskarna som fanns på plats när isen bröt upp i fjorden.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta