Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Galna fiskar

Enligt forskarna kan koldioxideffekten drabba fler fiskar än de tropiska fiskarterna. (Foto/källa: SVT Play)

Den ökade mängden koldioxid i haven gör fiskar och andra vattenlevande djur galna. Detta påstår forskare i Australien – och får medhåll från kollegor i Sverige.
När forskare simulerade den förväntade ökningen av koldioxid i världshaven i ett akvarium med clownfiskar, blev resultatet smått chockerande. Fiskarnas naturliga beteende sattes ur spel och de blev ”både dumma och galna”.
– Man skulle faktiskt kunna säga att de blir helt galna när de simmar rakt emot rovfisken i stället för att simma därifrån, säger Svante Winberg, som forskar i neurovetenskap vid Uppsala Universitet, till SVT.
Här kan du se inslaget och läsa mer.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta