Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Galna fiskar

Enligt forskarna kan koldioxideffekten drabba fler fiskar än de tropiska fiskarterna. (Foto/källa: SVT Play)

Den ökade mängden koldioxid i haven gör fiskar och andra vattenlevande djur galna. Detta påstår forskare i Australien – och får medhåll från kollegor i Sverige.
När forskare simulerade den förväntade ökningen av koldioxid i världshaven i ett akvarium med clownfiskar, blev resultatet smått chockerande. Fiskarnas naturliga beteende sattes ur spel och de blev ”både dumma och galna”.
– Man skulle faktiskt kunna säga att de blir helt galna när de simmar rakt emot rovfisken i stället för att simma därifrån, säger Svante Winberg, som forskar i neurovetenskap vid Uppsala Universitet, till SVT.
Här kan du se inslaget och läsa mer.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta