Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gamla båtmotorer miljöbovar

 

Enligt tillverkaren Aspen är alkylatbensin 99 procent renare än vanlig bensin.

Ett förbud mot tvåtaktsmotorer av den gamla sorten kan bli aktuellt. Motorerna spyr ut en tredjedel av bränslet rakt ut i vattnet och sammantaget står de för mer farliga kolväten än hela den svenska yrkestrafiken.
Idag tillverkas enbart mindre miljöfarliga tvåtaktsmotorer, men eftersom ägarna till fritidsbåtar sällan byter motorer, är det fortfarande cirka 200 000 gamla tvåtaktsmotorer i drift i Sverige. Erik Eklund, chef för fartygstekniska enheten på Transportstyrelsen tror och hoppas att det snart införs ett förbud mot gamla tvåtaktsmotorer.
– Jag tror att det är väldigt många båtägare som inte förstår att de häller en tredjedel av sitt bränsle rakt ut i vattnet, säger Erik Eklund.
Alternativt bränsle finns

För dem som inte vill köpa en ny motor, finns miljövänliga alternativ. Alkylatbensin släpper bara ut en tiondel av mängden kolväten. Att det dock bara är fem procent av båtägarna som idag tankar akrylatbensin, beror enligt en undersökning på att den är dyrare samt att båtägarna tycker att den inte är lika tillgänglig som vanligt båtbränsle. Oavsett vad båtägarna tycker, kommer det snart att bli hårdare bud. Från Transportstyrelsens håll är det totalförbud mot gamla tvåtaktsmotorer man siktar på, eller möjligtvis som alternativ, ett krav på alkylatbensin.
Läs fler nyheter om miljö.
Maria Ålander


Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta