Går Dagens industri Vattenfalls ärenden?

Enligt både myndigheter och energiexperter så pekar prognoserna på att elproduktionen i Sverige ökar och att vi även framöver kommer producera mer el än vad vi förbrukar, fakta som Dagens industri förbisåg. (Faksimil: Dagens industri)

I Dagens industri förra veckan fick Vattenfall oemotsagt hota med höjt elpris om bolaget tvingas bygga fiskvandringsvägar förbi sina kraftverk. ”Skrämselpropaganda” menar Älvräddarnas ordförande.
Laxen hotar höja ditt elpris” var den braskande rubriken på DI.se för en vecka sedan. Vattenfalls vd Øystein Løseth ondgjorde sig över att EU:s direktiv om biologisk mångfald kan tvinga dem att släppa vatten vid sidan av deras kraftverk.
– Att ett statligt bolag inte vill miljöanpassa sig och dessutom klagar över ett EU-direktiv som syftar till hållbarhet är minst sagt oroväckande. Det är också förvånande att Dagens Industri så okritiskt ägnar sig åt att sprida Vattenfalls skrämselpropaganda, säger Älvräddarnas ordförande Christer Borg.
Enligt både myndigheter och energiexperter så pekar prognoserna på att elproduktionen i Sverige ökar och att vi även framöver kommer producera mer el än vad vi förbrukar. Alla är också samstämmiga i sina uppgifter om att den storskaliga vattenkraften är en mycket lönande affär.
– Att det blir en minskad vinst för Vattenfall om de tvingas bygga fiskvandringsvägar är ju uppenbart. Men eftersom elpriset styrs av utbud och efterfrågan, så undrar jag hur DI kommit fram till att dessa kommer orsaka en prishöjning? säger Christer Borg.

DI borde värna alla näringar
Det skulle också vara intressant att höra vad DI anser om det faktum att statliga Vattenfall i snart hundra år har haft rätt att stänga av vattnet för alla andra näringar längs våra svenska älvar, menar Christer Borg och hänvisar till programmet Uppdrag Granskning där man förra veckan redovisade siffror som Nutek låtit ta fram.
Siffrorna visar ett en svensk laxfisketurism skulle kunna generera runt en miljard och skapa cirka tusen arbetstillfällen.
– Vore det inte på sin plats att Dagens Industri reflekterar lite över vad ”vattenspillet” till förmån för den biologiska mångfalden också skulle kunna göra för samhällsekonomisk nytta i den svenska turistindustrin? undrar Christer Borg.
Morgan Fihn

Läs artikeln i DI här.
Se uppdrag granskning här.

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...