Garmin förtydligar livet under ytan

Garmin flyttar ekolodstekniken ännu ett steg in i framtiden. Med Panoptix LiveScope blir världen under utan ännu tydligare.

Framtiden är här. Varje fall om men ser på filmerna och dumparna från Garmins nya skapelse Panoptix LiveScope. Nu kan du enligt Garmins senaste uttalande till och med i realtid se om det är en gös eller en gädda som simmar under båten.
Tack vare Panoptix LiveScopes aktiva skanningskapacitet kan du med en kompatibel ekolodsskärm se bilder och rörelser så tydligt att det även är möjligt att skilja mellan olika fiskarter. Dan Bartel, försäljningschef för Garmin International förtydligar:
– Vi tog scanning sonar och förvandlade det till Panoptix. Genom att kombinera två avgörande innovationer – scanning sonar och live sonar kan Panoptix LiveScope leverera det bästa av de båda teknikerna. Har du väl sett fisk så här detaljerat i en live, realtidsbild på din kartplotter, är alla andra ekolod historia – bokstavligen.

Har du väl sett fisk så här detaljerat i en live, realtidsbild på din kartplotter, är alla andra ekolod historia – bokstavligen.

Precis som andra Garmin Panoptix-givare har Livescope två lägen i en givare -LiveScope Down och Livescope Forward – med antingen elmotormotor- eller akterspegelmontering. Beroende på fiskemetod kan Livescope enkelt justeras för att ändra vyn. Rikta bara Livescope-givaren nedåt för att se direkt under båten, eller framåt för att se runt båten. Båda vyerna ger skarpa, realtidsskannade bilder upp till 60 meter nedåt eller bort från båten, även när båten ligger stilla. Livescope är också utrustad med en så kallad attitude heading reference system (AHRS) som konstant justerar sonarsignalerna för att kompensera båtens rörelse, vilket gör att du även under tuffa förhållanden ser en stadig sonarbild.

…kompensera båtens rörelse, vilket gör att du även under tuffa förhållanden ser en stadig sonarbild.

Systemet Panoptix LiveScope-skanningssonars inkluderar en GLS 10 sonar blackbox med en LVS32-givare och en Garmin Marine Network-konnektor för enkel installation och integration med en kompatibel Garmin kartplotter. Ett trollingmotor-cylinder och axelmonteringspaket samt ett monteringskit för akterspegeln ingår dessutom i paketet.

Panoptix LiveScope-systemet har ett rekommenderat pris på 21 399 kronor.

Mer information finns på www.garmin.com/panoptix.

Annons
AKTUELLT

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Jätterymning av lax i Chile

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...