Förra veckan kom det larm om gula massor vid kusten i Tanums kommun. Frågan var förstås vad massorna bestod av – och om de var farliga för människors och djurs hälsa? Svaret är nej. " />
Annons
Gåtan med den gula massan vid stränderna delvist löst | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Den gula massan visade sig vara fett/vax, men det är inte klarlagt var den kom ifrån. Foto: Tanums kommun
Gåtan med den gula massan vid stränderna delvist löst

Förra veckan kom det larm om gula massor vid kusten i Tanums kommun. Frågan var förstås vad massorna bestod av – och om de var farliga för människors och djurs hälsa? Svaret är nej.

Den gula massan upptäcktes bland annat vid Tjurpannans naturreservat, Edsvik och Saltvik, och kommunen har väntat på analyssvaren från proverna man skickade in.

– Det är en form av fett eller vax som inte är miljöfarligt enligt våra screening-tester. Vi har letat efter alla möjliga ämnen och hittat att det är vegetabilisk olja, säger Mia Simonsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, till SVT Väst.

Däremot står det inte klart var massorna har sitt ursprung, och kommunen låter också hälsa att bortstädningen av massorna kommer att ta flera veckor.

Läs även om denna nyhet:

https://www.fiskejournalen.se/sverige-signerar-havsskyddet-tvartemot-norge-och-island/

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Det protesterades mot både odlingsindustrin och oljeindustrin i Oslo. Foto: Från Extinction Rebellion Norways Facebooksida
Aktivister i klistret – limmade fast sig mot laxodlingar

Den norska laxodlingsindustrin stöter på patrull även inom det egna landets gränser. På måndagen limmade aktivister från gruppen Extinction Rebellion fast sig vid ingången till Närings- och fiskeridepartementet i Oslo.

Det hela handlade om en protest mot odlingsindustrin, och om hur den anses vara oetisk och till skada för både havsmiljön och den vilda laxen. Det var tre aktivister, utklädda till laxar, som hade limmat fast sig, och bredvid stod grupper med plakat och förde fram sina budskap. Polispatruller, till både fots och till häst, skickades till platsen för att övervaka situationen. 

– Vi hoppas att de blir arresterade, sa Cinta Hondsmerk från Extinction Rebellion till norska TV 2.
Anledningen till den önskan var att det i så fall skulle ge protesten större uppmärksamhet, och att de i grund och botten var beredda att ge upp sin frihet för sakens skull.

Upplösningen på dramat framgick inte av TV 2:s rapportering under måndagen, men här kan du se bilder från händelsen. Samtidigt som aktionen mot Närings- och fiskeridepartementet pågick en rad andra protester i Oslo, bland annat med budskapet att oljeåldern är över och att samhället måste göra en grön omstart.

Du kanske även gillar detta