Förra veckan kom det larm om gula massor vid kusten i Tanums kommun. Frågan var förstås vad massorna bestod av – och om de var farliga för människors och djurs hälsa? Svaret är nej. " /> Gåtan med den gula massan vid stränderna delvist löst | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Den gula massan visade sig vara fett/vax, men det är inte klarlagt var den kom ifrån. Foto: Tanums kommun
Gåtan med den gula massan vid stränderna delvist löst

Förra veckan kom det larm om gula massor vid kusten i Tanums kommun. Frågan var förstås vad massorna bestod av – och om de var farliga för människors och djurs hälsa? Svaret är nej.

Den gula massan upptäcktes bland annat vid Tjurpannans naturreservat, Edsvik och Saltvik, och kommunen har väntat på analyssvaren från proverna man skickade in.

– Det är en form av fett eller vax som inte är miljöfarligt enligt våra screening-tester. Vi har letat efter alla möjliga ämnen och hittat att det är vegetabilisk olja, säger Mia Simonsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, till SVT Väst.

Däremot står det inte klart var massorna har sitt ursprung, och kommunen låter också hälsa att bortstädningen av massorna kommer att ta flera veckor.

Läs även om denna nyhet:

https://www.fiskejournalen.se/sverige-signerar-havsskyddet-tvartemot-norge-och-island/

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta