Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Ge fan-projekt i Forshaga

Vi hoppas att det kommer massor med folk när Martin Falklind i morgon berättar om Gentlemannafiske i Forshaga. Varenda spänn i överskott går till projektet Ge fan i våra vatten!
Martin Falklind står på scen i Folkets hus i Forshaga i morgon, onsdag kl.18. Han har lovat att berätta om allt det märkliga som hände kring inspelningen av Gentlemannafisken. Han kommer också att visa bilder och filmsekvenser som inte visats förut.
– Det blir både underhållning, inspiration, allvar och komiska dråpligheter, lovar Martin.
Bakom evenemanget står två elever vid Sportfikeakademin, Mattias Hansson och Elof Port. Med på vagnen har de lyckats få skolan, Sportfiskarna, Fiskejournalen och Nya Wermlandstidningen. Därav följer att det inte blir så mycket avbränningar utan att merparten av inträdeshundringen går direkt till Ge fan i våra vatten.
Svenne Andersson

Martin Falklind lovar en roande inblick bakom kulisserna när han pratar Gentlemannafisken i Forshaga i morgon kväll.

Martin Falklind lovar en roande inblick bakom kulisserna när han pratar Gentlemannafisken i Forshaga i morgon kväll.


Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta