Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Genetisk kartläggning

Baltgene har upptäckt stora genetiska variationer bland Östersjöns gäddor. Havs -och vattenmyndigheten skall nu använda sig av forskningsresultatet vid inrättande av skyddsåtgärder. (Foto: Rudolf Svendsen)

Arter som lever i Östersjön uppvisar stora lokala variationer. Det visar en genetisk inventering av bland annat sill, gädda och sik som lever i havet.
Nyligen genomfördes den första stora genetiska inventeringen av Östersjön inom ramen för projektet Baltgene. Den visar att alla arterna har genetiska skillnader, inte bara mellan Östersjön och Atlanten utan även mellan olika delar av Östersjön.
Lokala bestånd av marina arter har ofta unika anpassningar till sin miljö. Musslor som håller till i en havsvik kan vara genetiskt specialanpassade till just den salthalt och de temperaturer och näringsförhållanden som råder där. Samma sak gäller blåstång eller gädda. För några arter kan de olika livsmiljöerna ligga så nära som några hundra meter ifrån varandra.

– Det här är viktig kunskap för att vi ska kunna förvalta de olika bestånden i Östersjön på bästa sätt i framtiden, säger Kerstin Johannesson, som samordnat det internationella projektet..
Tanken är att kunskaperna från Baltgene skall bli till hjälp när det gäller att utforma skyddsområden för olika arter eftersom man nu vet mer om hur variationen ser ut och upprätthålls.
Här kan du läsa tidigare notiser om Östersjön.
Baltgenes webbplats kan du läsa mer om projektet. (Engelska)
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Så här kan det se ut längs Mörrumsån om planerna går i lås. Illustration: Blekinge Tekniska högskola
Lyxig kastanläggning ska sätta Blekinge på kartan

En lyxig och unik kastanläggning vid Mörrumsån kan bli nästa satsning för att sätta sportfisket i Blekinge på kartan. En presenterad förstudie avslöjar stora planer, där förhoppningen är att locka främst unga sportfiskare.

Det är Svenska Castingförbundet som i samarbete med bland annat Mörrums Kronolaxfiske smider planer på en kastanläggning, som i sitt utförande ska vara unik i Europa.
Sedan tidigare har det funnits planer på att etablera en kastanläggning i Ronneby kommun, men nu verkar alltså satsningen hamna i Karlshamn kommun i stället, och troligtvis i anslutning till Mörrumsån.

”En kastpoolsanläggning kommer stärka redan befintliga erbjudanden och tillföra något nytt, helt unikt för Europa och Sverige. Genom att arrangera internationella event vid anläggningen kommer 100-tals ambassadörer att sprida ordet i hela världen, vilket kommer stärka regionens image och varumärke på ett trovärdigt sätt”, står det i förstudien.
Nästa steg är att hitta finansiering och ännu fler samarbetspartners.

Lockar andra grupper
Någon som håller tummarna för att anläggningen blir verklighet är Ida-Maria Rigoll på Mörrums Kronolaxfiske.
– Vi håller tummarna. Med en sådan här kastanläggning skulle vi kunna locka helt andra grupper och erbjuda nya paketlösningar. Det finns redan en liknande anläggning i San Francisco, Golden Gate, men den i Karlshamns kommun skulle bli unik för Europa, säger Ida-Maria Rigoll som nu hoppas att både kommunen och andra aktörer ska nappa på idén.

Du kanske även gillar detta