
Den fördjupade undersökningen av laxbeståndet ska utgöra underlag för beslut om åtgärder för att skydda det unika laxbeståndet i Mörrumsån. Projektet startar i höst och avslutas våren 2013. (Foto: Morgan Fihn)
En studie från 2011 visar att det genetiskt unika beståndet av Mörrumslax innehåller onormalt många hybrider av lax och öring, så kallade laxingar. Nu bidrar Havs- och vattenmyndigheten, HaV, med 174 000 kronor till en genetisk studie av laxen i Mörrumsån.
Havs- och vattenmyndigheten ger nu 174 000 kronor till Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, för att gå på djupet med hur laxbeståndet utvecklats. Projektet kallas ”Temporär genetisk analys av lax från Mörrumsån” och drivs av institutionen för akvatiska resurser på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Målet är att få reda på vad som krävs för att skydda det unika laxbeståndet.
När de fem hybridhanarna senare under våren korsades med riktiga laxhonor visade det sig att avkomman, befruktad rom och yngel, var starkt påverkad. Dödligheten i avkomman uppgick till närmare 100 procent.
Resultatet tyder på att andelen vuxna laxingar och genetiskt främmande laxar i Mörrumsån är betydligt högre än vad man hittills trott. Två av de DNA-analyserade laxhonorna var fettfeneklippta, vilket innebär att de måste vara födda i en odling i annan älv. Odling och utsättning av lax i Mörrumsån har inte skett sedan mitten av 1990-talet.
Läs HaV:s pressmeddelande.