Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Kanske är det snart stopp på företeelsen att odlad lax beblandar sig med vild lax i lekälvarna.
Genombrott – lösning för att massproducera steril lax

Att odlad fisk rymmer och beblandar sig med vild fisk är ett bekymmer som inte minst laxvänner har velat få bukt med. Nu har forskarna hittat ett sätt som kan lösa problemet i stor skala.

Det finns redan en metod att göra odlad lax steril, genom att skära av en specifik gen. Detta är dock en så pass omfattande process att den inte använts för kommersiell produktion. Nu har norska forskare vidareutvecklat denna metod så att den kan användas i större skala.

– Vi kom fram till att den enklaste metoden att producera tillräckligt med steril lax är om en del av den sterila fisken fortfarande kan få avkomma, förklarar gentekniker Anna Wargelius på Havsforskningsinstitutets hemsida.
Det kanske låter motsägelsefullt att sterila fiskar ska få avkomma, men det går alltså att manipulera fram just detta resultat.

– Vi lägger till en RNA-molekyl i fisken vi vill använda som ”sterila föräldrar”. Denna molekyl innehåller ett ”recept” som får den genetiskt sterila fisken att utveckla könsceller. Således kan de få ”barn” som alla ärver sina föräldrars genetiska sterilitet, förklarar Wargelius.

Enligt henne så kommer den sterila fisken inte att nå inte sexuell mognad, och eftersom den inte blir könsmogen så vaknar inte heller deras instinkt att dra sig mot floderna för att leka, och konkurrera med vild fisk.

Här kan du läsa mer om forskarnas genombrott.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta