[/caption] " /> Giftiga fiskekläder | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Giftiga fiskekläder

De jackor som hade minst fluorkarbonider i sig var från Mountain Equipment, Vaude och Zimtstern. (Grafik: Greenpeace)

Greenpeace gav i uppdrag till några oberoende forskare att undersöka hur mycket miljögifter kläder som förknippas med natur och sportfiske egentligen innehåller. Med hjälp av stickprov testade forskarna 14 olika plagg från välkända friluftsklädmärken. Resultaten är oroväckande.
Samtliga av de 14 märken testade friluftskläderna innehåller massor med giftiga kemikalier, bland annat så kallade fluorkarbonider, eller PFC:er.  Det gäller även svenska Fjällräven, som marknadsför det plagg Greenpeace testat som PFC-fritt.
PFC-gifter är ytterst svårnedbrytbara. De kan exempelvis orsaka hormonstörningar och påverka fortplantningssystemen hos både djur och människor. Gifterna transporteras ofta med vatten, hamnar i vattentäkter, åkrar och grundvatten, och har till och med påträffats i isbjörnar och andra djur i så avlägsna platser som Arktis. Nu hoppas Greenpeace att undersökningen blir en väckarklocka för Fjällräven och de andra att ta kontroll över produktionen av sina kläder och få bort farliga kemikalier ur sina kläder.
De testade märkena är: Zimtstern, Jack Wolfskin, Vaude (China), Vaude (Vietnam), North Face, Mountain Equipment, Marmot, Fjällräven, Patagonia, Adidas, Northland, Seven Summits, Mammut, Kaikkialla.
Här kan du läsa resultatet. (Engelska)
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta