Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Peter Woksepp i Bite Of Bleak Blå med en borre på 50 centimeter. Foto: Privat
Giganternas strid igång – tre lag levererade superborrar

Den rikstäckande tävlingen Höstborren har startat – och tre lag har lagt ribban skakande högt. Ledarna har redan nått den magiska gränsen 250 centimeter med sina fem längsta fiskar. 

Det är inte förvånande att tre lag från ostkusten visar var skåpet ska stå i Höstborren. Redan förra helgen imponerade Bite of Bleak Blå genom att leverera fyra halvmetersfiskar på ett och samma bräde. 
Enligt rapporten hade Peter Woksepp och Oskar Wilnersson rekat över en månads tid och haft ett segt fiske, men när det väl gällde så blev det jackpot. Tillsammans med tredje lagkamraten Pelle Seth så tog de täten i Höstborren med 248 centimeter, och det fungerade tydligen som tändvätska för några konkurrenter. 

Vill du också fånga en 2-kilosborre? Börja med att följa David Axelssons tips!

Inför denna helg så rapporterar nämligen Lowrance/Motorguide in makalösa 250 centimeter, levererat av Erik Petersson, Hannes Bengtsson och Adam Sundman. Hack i häl har de Team Marinfritid/CWC på 249 centimeter, levererat av August Norberg, Andreas Seger och Dennis Larsson Liljeholm. 
Vi kan konstatera att matchen i Höstborren är igång på allvar.

Hur kommer man då till tals med halvmetersborrarna på ostkusten?
Fiskejournalen ber lokale profilen David Axelsson om några heta tips. Han fick själv en imponerande fisk på 2 kilo nyligen, när han och kompisen Niclas Svensson testade några nya vatten inför senhösten. Efter några timmars fiske lyckades de nosa upp de stora individerna, där Niclas bland annat fick en borre på 1 770 gram innan David bärgade sin bjässe på 2 kilo och 50 centimeter.
– Efter att ha legat sjuk sedan i april och inte kommit ut på fiske så var detta magi för själen. Det var två glada gobbar som åkte hem efter en fantastisk dag på vattnet, intygar David Axelsson som nedan ger sina bästa tips för höstens abborrfiske:

1) Använd 5–7 grams jiggskalle för långa drop i kallt vatten.  
2) Fisken gillar gräs, så sök partier som håller gräs, till exempel nate och växtbälten.  
3) Jerkbait är riktigt hett på hösten, gärna ett som tar lång tid innan det dalar till botten. 
Viktigast av allt är dock att kunna glädjas åt andras fiskar, hälsar David.

Här kan ni följa händelseutvecklingen i Höstborren!

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta