Annons
Giganternas strid igång – tre lag levererade superborrar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Peter Woksepp i Bite Of Bleak Blå med en borre på 50 centimeter. Foto: Privat
Giganternas strid igång – tre lag levererade superborrar

Den rikstäckande tävlingen Höstborren har startat – och tre lag har lagt ribban skakande högt. Ledarna har redan nått den magiska gränsen 250 centimeter med sina fem längsta fiskar. 

Det är inte förvånande att tre lag från ostkusten visar var skåpet ska stå i Höstborren. Redan förra helgen imponerade Bite of Bleak Blå genom att leverera fyra halvmetersfiskar på ett och samma bräde. 
Enligt rapporten hade Peter Woksepp och Oskar Wilnersson rekat över en månads tid och haft ett segt fiske, men när det väl gällde så blev det jackpot. Tillsammans med tredje lagkamraten Pelle Seth så tog de täten i Höstborren med 248 centimeter, och det fungerade tydligen som tändvätska för några konkurrenter. 

Vill du också fånga en 2-kilosborre? Börja med att följa David Axelssons tips!

Inför denna helg så rapporterar nämligen Lowrance/Motorguide in makalösa 250 centimeter, levererat av Erik Petersson, Hannes Bengtsson och Adam Sundman. Hack i häl har de Team Marinfritid/CWC på 249 centimeter, levererat av August Norberg, Andreas Seger och Dennis Larsson Liljeholm. 
Vi kan konstatera att matchen i Höstborren är igång på allvar.

Hur kommer man då till tals med halvmetersborrarna på ostkusten?
Fiskejournalen ber lokale profilen David Axelsson om några heta tips. Han fick själv en imponerande fisk på 2 kilo nyligen, när han och kompisen Niclas Svensson testade några nya vatten inför senhösten. Efter några timmars fiske lyckades de nosa upp de stora individerna, där Niclas bland annat fick en borre på 1 770 gram innan David bärgade sin bjässe på 2 kilo och 50 centimeter.
– Efter att ha legat sjuk sedan i april och inte kommit ut på fiske så var detta magi för själen. Det var två glada gobbar som åkte hem efter en fantastisk dag på vattnet, intygar David Axelsson som nedan ger sina bästa tips för höstens abborrfiske:

1) Använd 5–7 grams jiggskalle för långa drop i kallt vatten.  
2) Fisken gillar gräs, så sök partier som håller gräs, till exempel nate och växtbälten.  
3) Jerkbait är riktigt hett på hösten, gärna ett som tar lång tid innan det dalar till botten. 
Viktigast av allt är dock att kunna glädjas åt andras fiskar, hälsar David.

Här kan ni följa händelseutvecklingen i Höstborren!

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta