Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Händelsen med brugden väckte stor uppmärksamhet. Foto: Kustbevakningen/SVT
Gigantiska hajen gick på grund utanför Göteborg

Både kustbevakning och marinbiologer fick göra en utryckning till Styrsö under lördagen. Anledningen var att en fem meter lång brugd hade gått på grund – och det blev en lång kamp innan den kunde räddas.

Det var allmänheten som slog larm om att en brugd låg och sprattlade i vattnet vid Styrsö utanför Göteborg. Händelsen väckte stor uppmärksamhet, och flera medier rapporterade om den dramatiska kampen för att få den till djupare vatten.

Strax efter 18 lyckades de inblandade bogsera ut brugden till de yttre skären väster om Styrsö, där den senare försvann ned i havsdjupet, enligt SVT Väst.
– Det är första gången jag ser en brugd, och då är jag uppvuxen på sjön och har varit ute mycket i 40 år, säger Linda Johansson, som jobbar på Kustbevakningen, till SVT Väst.
Här kan du se inslaget om brugden!

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta