Annons
Gigantiska hajen gick på grund utanför Göteborg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Händelsen med brugden väckte stor uppmärksamhet. Foto: Kustbevakningen/SVT
Gigantiska hajen gick på grund utanför Göteborg

Både kustbevakning och marinbiologer fick göra en utryckning till Styrsö under lördagen. Anledningen var att en fem meter lång brugd hade gått på grund – och det blev en lång kamp innan den kunde räddas.

Det var allmänheten som slog larm om att en brugd låg och sprattlade i vattnet vid Styrsö utanför Göteborg. Händelsen väckte stor uppmärksamhet, och flera medier rapporterade om den dramatiska kampen för att få den till djupare vatten.

Strax efter 18 lyckades de inblandade bogsera ut brugden till de yttre skären väster om Styrsö, där den senare försvann ned i havsdjupet, enligt SVT Väst.
– Det är första gången jag ser en brugd, och då är jag uppvuxen på sjön och har varit ute mycket i 40 år, säger Linda Johansson, som jobbar på Kustbevakningen, till SVT Väst.
Här kan du se inslaget om brugden!

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta