Gigantisk kraftverksdamm orsakar tragedi

I juni 2012 kunde orden "Pare Belo Monte" ses vid byggarbetsplatsen för den gigantiska kraftverksdammen. Orden betyder "Stoppa Belo Monte" och bokstäverna bestod av de 300 inhemska demonstranter som hade ockuperat byggarbetsplatsen. (Foto: Atossa Soltani/ Amazon Watch / Spectral Q)

Världens tredje största damm för vattenkraft byggs nu i Xingufloden, en biflod till Amazonas, Brasilien. Enligt tidningen The International kommer närmare 40 000 människor bli tvingade att flytta. Dessutom kommer oroande rapporter om kraftverkets omfattande produktion av växthusgas.
Ett unikt och ekosystem längs Xingu-floden är hotat. En enorm kraftverksdamm, Belo Monte, håller som bäst på att byggas – men takten har bromsats sedan 2005 då massiva protester och inleddes.
Foskare världen över är övertygade om att kraftverksdammen kommer att leda till oåterkalleliga och ödesdigra konsekvenser för Amazonas unika ekosystem – och de lokala ursprungsbefolkningar som är beroende av floden för överlevnad.

Vattenkraft + växthusgas = sant
Brasilianska regeringen hävdar enligt The International att Belo Monte är ett ”grönt projekt”, men oberoende forskare ger en helt annan bild. Projektet kräver förstörelse av mer än 1300 kvadratkilometer av floder och regnskog i en av världens mest varierade och känsliga ekosystem.
En rapport från International Rivers hävdar att vegetationen som förstörs tillsammans med översvämmad landmark släpper stora mängder metan, en växthusgas 25 procent mer potent per ton än koldioxid.
World Environment Magazine citerar en rapport från forskare vid Brasiliens nationella institut för rymdforskning som uppskattar att världens 52 000 största dammar producerar 104 miljoner ton metan per år, ungefär fyra procent av den totala människan orsakade utsläpp.
Notan för byggnationen lär enligt BBC landa på 22,5 miljarder dollar.
Läs mer här.
Vill du stödja kampen mot byggnationen? Klicka här och skriv på namninsamlingen.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...