Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gigantisk kraftverksdamm rivs

Fundamentet från kraftverksdammen kommer att krossas och användas som lekgrus för kommande generationer lax i Elwha River. (Foto: Kim Sager-Fradkin/Lower Elwha Klallam Tribe)

Naturen i Olympic National Park, Washington är i begrepp att genomgå en stor förändring. Den största återställningen av naturen i USA:s historia sker nu i form av rivning av två stora kraftverksdammar. Den största dammbyggnaden, Condit Dam, är 210 meter hög.
Nationalparken Olympic National Park ligger längst upp i västra hörnet av USA. Många av de vattenflöden som strömmar genom parken är källflöden till Elwha River. Älven har varit en viktig reproduktionslokal för sex laxarter, däribland karaktärsarten chinook. Detta fram tills att älven blev reglerad 1913 då man byggde två vattenkraftverk just utanför nationalparken.

Nu jobbar ett stort team med att återställa älven till sitt ursprungliga skick efter att man rivit dammarna. Biologerna räknar med att återställningen av älven är klar år 2014. I dagsläget stiger cirka 3000 laxar mot dammbyggnaderna, där det tar stopp.
– De cirklar runt nedanför kraftverksdammen och återvänder sedan till havet, säger LaTrisha Suggs, biträdande chef för restaureringen.
Beräkningsmodeller pekar mot 392 000 lekvandrande laxar kommer att fylla Elwha River och förutsättningarna för sportfisketurism spås bli mycket goda.
Rivningen av de stora dammarna har smittat av sig. Nyligen inleddes rivningen av Condit dam i White Salmon River. Därtill skall ytterligare fyra dammar rivas bort i Klamath River i södra Oregon och ytterligare en i älven Penobscot, Maine.
På National Geographics webbsida kan du se en film från dammrivningen i White Salmon River. Klicka här.
Här
hittar du en film om Elwha River och historien bakom dammrivningen.
Vill du följa dammrivningen via webbkamera? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta