Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gigantisk kraftverksdamm rivs

Fundamentet från kraftverksdammen kommer att krossas och användas som lekgrus för kommande generationer lax i Elwha River. (Foto: Kim Sager-Fradkin/Lower Elwha Klallam Tribe)

Naturen i Olympic National Park, Washington är i begrepp att genomgå en stor förändring. Den största återställningen av naturen i USA:s historia sker nu i form av rivning av två stora kraftverksdammar. Den största dammbyggnaden, Condit Dam, är 210 meter hög.
Nationalparken Olympic National Park ligger längst upp i västra hörnet av USA. Många av de vattenflöden som strömmar genom parken är källflöden till Elwha River. Älven har varit en viktig reproduktionslokal för sex laxarter, däribland karaktärsarten chinook. Detta fram tills att älven blev reglerad 1913 då man byggde två vattenkraftverk just utanför nationalparken.

Nu jobbar ett stort team med att återställa älven till sitt ursprungliga skick efter att man rivit dammarna. Biologerna räknar med att återställningen av älven är klar år 2014. I dagsläget stiger cirka 3000 laxar mot dammbyggnaderna, där det tar stopp.
– De cirklar runt nedanför kraftverksdammen och återvänder sedan till havet, säger LaTrisha Suggs, biträdande chef för restaureringen.
Beräkningsmodeller pekar mot 392 000 lekvandrande laxar kommer att fylla Elwha River och förutsättningarna för sportfisketurism spås bli mycket goda.
Rivningen av de stora dammarna har smittat av sig. Nyligen inleddes rivningen av Condit dam i White Salmon River. Därtill skall ytterligare fyra dammar rivas bort i Klamath River i södra Oregon och ytterligare en i älven Penobscot, Maine.
På National Geographics webbsida kan du se en film från dammrivningen i White Salmon River. Klicka här.
Här
hittar du en film om Elwha River och historien bakom dammrivningen.
Vill du följa dammrivningen via webbkamera? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta