Gigantisk kraftverksdamm rivs

Fundamentet från kraftverksdammen kommer att krossas och användas som lekgrus för kommande generationer lax i Elwha River. (Foto: Kim Sager-Fradkin/Lower Elwha Klallam Tribe)

Naturen i Olympic National Park, Washington är i begrepp att genomgå en stor förändring. Den största återställningen av naturen i USA:s historia sker nu i form av rivning av två stora kraftverksdammar. Den största dammbyggnaden, Condit Dam, är 210 meter hög.
Nationalparken Olympic National Park ligger längst upp i västra hörnet av USA. Många av de vattenflöden som strömmar genom parken är källflöden till Elwha River. Älven har varit en viktig reproduktionslokal för sex laxarter, däribland karaktärsarten chinook. Detta fram tills att älven blev reglerad 1913 då man byggde två vattenkraftverk just utanför nationalparken.
Nu jobbar ett stort team med att återställa älven till sitt ursprungliga skick efter att man rivit dammarna. Biologerna räknar med att återställningen av älven är klar år 2014. I dagsläget stiger cirka 3000 laxar mot dammbyggnaderna, där det tar stopp.
– De cirklar runt nedanför kraftverksdammen och återvänder sedan till havet, säger LaTrisha Suggs, biträdande chef för restaureringen.
Beräkningsmodeller pekar mot 392 000 lekvandrande laxar kommer att fylla Elwha River och förutsättningarna för sportfisketurism spås bli mycket goda.
Rivningen av de stora dammarna har smittat av sig. Nyligen inleddes rivningen av Condit dam i White Salmon River. Därtill skall ytterligare fyra dammar rivas bort i Klamath River i södra Oregon och ytterligare en i älven Penobscot, Maine.
På National Geographics webbsida kan du se en film från dammrivningen i White Salmon River. Klicka här.
Här
hittar du en film om Elwha River och historien bakom dammrivningen.
Vill du följa dammrivningen via webbkamera? Klicka här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...