Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gissa vikten!

Vad väger gäddan?

Gustav Nilsson från Luleå anmäler en gädda till Recordfisken. Inget konstigt med det, men fångstberättelsen är av det anmärkningsvärda slaget.
I en öppenhjärtig och varm fångstberättelse redogör Gustav för hur han och kompisen för ett ögonblick trodde att man slagit Svenskt sportfiskerekord för gädda. Efter en dramatisk fajt och vägning med blodådrorna fulla av adrenalin, så läste man av vågens pundskala i stället för kilo. Vi som tar emot anmälningarna för Recordfisken upptäcker att fiskar påfallande ofta vägts mot pundskalan på vågen, så Gustav är långt ifrån ensam om misstaget. Fiskekompisarena blev hur som helst väldigt glada när de läste av den felaktiga vikten.
– Vi ringde all media vi kom på, eftersom vi trodde att det var svenskt rekord. Jag blev intervjuad av NSD (Norrländska Socialdemokraten) och helikoptrar flög ovanför oss, berättar Gustav med glimten i ögat.
Vad väger då Gustavs gädda? Lämna gärna en kommentar med din gissning här nedan. I morgon klockan 10:30 avslöjar vi svaret.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta