Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Glädje efter dammrivning

Dalgången där Elwha River flyter fram har vaknat till liv och stillahavslax kan återigen nå lekplatser som legat orörda i 100 år..

Fiskejournalen har tidigare berättat om den största återställningen av naturen i USA:s historia. Nu är rivningen av Elwha Dam i Olympic National Park, Washington så gott som klar.
Dammfundamentet vid den en gång gigantiska dammen Elwha Dam är i stort sett borta. När advokaterna Rick Rutz och Shawn Cantrell presenterade idén för 27 år sedan, trodde få att det skulle bli verklighet. Nu kan de med glädje se flugfiskare, forspaddlare och andra naturvänner njuta av en fritt strömmande älv. En ännu större belöning fick de då alla sex arter av stillahavslax nu återvänder till lekområden ovanför den ursprungliga dammen – för första gången på 100 år.
Här kan du läsa tidigare notiser om Elwha Dam.
Morgan Fihn

Här nedan kan du se en film av Andy Maser om historiken kring dammrivningen och den glädje som nu råder i dalgången.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta