Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Här är dammen som snart ska bort. Foto: Markus Lundgren/Sportfiskarna
Glädjebesked – damm mellan Mjörn och Anten rivs

Här kommer en vändning som får fiskvänner att jubla. Istället för ett kraftverk i Ålanda ström så blir det en utrivning av dammen mellan sjöarna Mjörn och Anten.

Det är Sportfiskarna som meddelar att de börjat projektera för en utrivning av dammen som ligger inom Säveåns avrinningsområde, allt i samarbete med markägaren Östads stiftelse.

Det fanns i själva verket planer på att starta ett kraftverk i Ålanda ström, men det blir alltså raka motsatsen. Målet är nu att skapa fria vandringsvägar mellan Anten och Mjörn, och återställa sjöutloppet i Anten.

Ålanda ström är klassat som riksintresse för både naturvård och friluftsliv, och nedströms dammen återfinns lek- och uppväxtområden för den storvuxna sjölevande öringen i Mjörn.

– Vi är glada över att kunna sätta spaden i marken och återskapa fria vandringsvägar för fisk och andra organismer, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta