I år är det 80:e året som kanonskottet avfyras på Mörrumsåns strand för att starta premiärfisket. Oron för att premiären kan komma att ställas in på grund av de kraftiga vattenflödena fäktas bort och lugnande besked kommer – det blir premiär i ån den 28 mars. " /> Glädjebesked för Mörrumspremiären | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Holm
Trots höga vattenflöden blir der premiär i Mörrum. Foto: Mörrums Kronolaxfiske
Glädjebesked för Mörrumspremiären

I år är det 80:e året som kanonskottet avfyras på Mörrumsåns strand för att starta premiärfisket. Oron för att premiären kan komma att ställas in på grund av de kraftiga vattenflödena fäktas bort och lugnande besked kommer – det blir premiär i ån den 28 mars.

Det blir premiär trots höga vattennivåer. Just nu går 120 kubikmeter per sekund i ån, vilket är mycket högre än de normala.

– Vi har faktiskt aldrig funderat på att ställa in. Vi har pratat om situationen och kommit fram till att fiske är alltid på eget ansvar, det är upp till gästarna att själva välja om de vill komma utifrån förutsättningarna, säger Ida-Maria Rigoll, platschef på Mörrums kronolaxfiske, till Kvällsposten.

För bygden betyder premiären mycket och är en av de största händelserna under året, då ett par tusen sportfiskare samlas. På grund av de höga vattenflödena vädjas det om försiktighet vid ån.

– Det är ofta många fiskare på premiären som annars inte brukar fiska. Det är personer som inte är vana till Mörrumsån och då kan det vara läskigt för dem, säger Ida-Maria Rigoll och meddelar en viss osäkerhet kring om vattennivån kan komma att gå ner:

– Vi vet inte hur mycket kommer ha hunnit rinna undan. Det är det som är tjusning med det vi jobbar med, vatten är ingenting vi kan kontrollera, vi får helt enkelt anpassa oss till naturen, säger hon.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta