Annons
Glädjebesked för fiskare: Han tar över anrika campen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 dagar sedan Sverige Anders Lundin
Ny ägare vid rodret – Niklaus Storås. Foto: Privat
Glädjebesked för fiskare: Han tar över anrika campen

Nedläggning eller fortsättning i annan regi? Det var frågan efter beskedet om att Älvkarleby fiskcamping gått i konkurs. Nu kommer beskedet att en lokal fiskeprofil tar över verksamheten.

Det var i början av oktober som beskedet kom att anrika fiskecampingen gått i konkurs, vilket Fiskejournalen rapporterade om här. Men i stället för avveckling blir det alltså utveckling, sedan det står klart att fiskeguiden Niklaus Storås tar över campingen.
Han har redan skrivit på ett 10-årskontrakt med bolaget som äger campingen, enligt Gefle Dagblad.
– Det är en pojkdröm att ta över det här. Jag vill ha tillbaka statusen på det här stället som en riktig camping för fiskare. Vi kommer även att sälja fiskegrejer här i ett utrymme, säger han till tidningen.

Han hälsar även till Fiskejournalens läsare att det blir en redig satsning på restaurangen, i hopp om att både det och fisket tillsammans ska locka besökare från när och fjärran.

 

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta