Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ny ägare vid rodret – Niklaus Storås. Foto: Privat
Glädjebesked för fiskare: Han tar över anrika campen

Nedläggning eller fortsättning i annan regi? Det var frågan efter beskedet om att Älvkarleby fiskcamping gått i konkurs. Nu kommer beskedet att en lokal fiskeprofil tar över verksamheten.

Det var i början av oktober som beskedet kom att anrika fiskecampingen gått i konkurs, vilket Fiskejournalen rapporterade om här. Men i stället för avveckling blir det alltså utveckling, sedan det står klart att fiskeguiden Niklaus Storås tar över campingen.
Han har redan skrivit på ett 10-årskontrakt med bolaget som äger campingen, enligt Gefle Dagblad.
– Det är en pojkdröm att ta över det här. Jag vill ha tillbaka statusen på det här stället som en riktig camping för fiskare. Vi kommer även att sälja fiskegrejer här i ett utrymme, säger han till tidningen.

Han hälsar även till Fiskejournalens läsare att det blir en redig satsning på restaurangen, i hopp om att både det och fisket tillsammans ska locka besökare från när och fjärran.

 

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta