Den mest omskrivna och segdragna kraftverkskampen i Sverige är över. Jämtkraft AB meddelade på tisdagen att de river ut Långforsens kraftstation i Långan. " /> Glädjebeskedet: Långforsen räddas när Jämtkraft river ut | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Mathias Arnham
Jämtkraft river ut kraftverket i Långforsen. Fria vandringsvägar skapas vilket är en seger för både fisk och sportfiskare, inte minst folket som stridit i frågan.
Glädjebeskedet: Långforsen räddas när Jämtkraft river ut

Den mest omskrivna och segdragna kraftverkskampen i Sverige är över. Jämtkraft AB meddelade på tisdagen att de river ut Långforsens kraftstation i Långan.

Kampen och de juridiska processerna kring Långforsen i Krokoms kommun har pågått i över 40 år, och involverat både domstolar, bolag, myndigheter, organisationer och många privatpersoner. Nu har Jämtkraft själv tagit beslutet att riva ut kraftverket, som inte varit i drift på flera år, och där dammen raserat och skapat fri vandringsväg för fisken. Jämtkraft kallade media till presskonferens vid 10.30 på sitt huvudkontor i Östersund för att berätta om beslutet som styrelsen tagit.

Nu har Jämtkraft själv tagit beslutet att riva ut kraftverket, som inte varit i drift på flera år…

Många sportfiskare, älvräddare och andra som slagits för att rädda Långforsen har vädrat morgonluft sedan Jämtkraft fick en ny styrelsesammansättning och dessutom en ny vd i form av Erik Brandsma. Det tidigare hårt kritiserade bolaget har även anställt en ny hållbarhetschef, nämligen klimatexperten Andreas Gyllenhammar, och det verkar onekligen som att Jämtkraft menar allvar med sin miljöprofil. ”From zero to hero”, var en av reaktionerna bland publiken efter att beskedet levererats.
Fiskejournalen återkommer med fler artiklar och kommentarer kring det historiska beskedet.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta