Den mest omskrivna och segdragna kraftverkskampen i Sverige är över. Jämtkraft AB meddelade på tisdagen att de river ut Långforsens kraftstation i Långan. " />
Annons
Glädjebeskedet: Långforsen räddas när Jämtkraft river ut | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Jämtkraft river ut kraftverket i Långforsen. Fria vandringsvägar skapas vilket är en seger för både fisk och sportfiskare, inte minst folket som stridit i frågan.
Glädjebeskedet: Långforsen räddas när Jämtkraft river ut

Den mest omskrivna och segdragna kraftverkskampen i Sverige är över. Jämtkraft AB meddelade på tisdagen att de river ut Långforsens kraftstation i Långan.

Kampen och de juridiska processerna kring Långforsen i Krokoms kommun har pågått i över 40 år, och involverat både domstolar, bolag, myndigheter, organisationer och många privatpersoner. Nu har Jämtkraft själv tagit beslutet att riva ut kraftverket, som inte varit i drift på flera år, och där dammen raserat och skapat fri vandringsväg för fisken. Jämtkraft kallade media till presskonferens vid 10.30 på sitt huvudkontor i Östersund för att berätta om beslutet som styrelsen tagit.

Nu har Jämtkraft själv tagit beslutet att riva ut kraftverket, som inte varit i drift på flera år…

Många sportfiskare, älvräddare och andra som slagits för att rädda Långforsen har vädrat morgonluft sedan Jämtkraft fick en ny styrelsesammansättning och dessutom en ny vd i form av Erik Brandsma. Det tidigare hårt kritiserade bolaget har även anställt en ny hållbarhetschef, nämligen klimatexperten Andreas Gyllenhammar, och det verkar onekligen som att Jämtkraft menar allvar med sin miljöprofil. ”From zero to hero”, var en av reaktionerna bland publiken efter att beskedet levererats.
Fiskejournalen återkommer med fler artiklar och kommentarer kring det historiska beskedet.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Tommy Blomander med sin största spinnfångade gös någonsin. Foto: Privat
Tommy gör det igen – drog årets största gös

De tunga gösarna fortsätter att rapporteras in. Nu är det dags att applådera Tommy Blomander igen, eftersom han lyckats fånga sin största spinnfiskade gös någonsin.

Ingen fångar fler storgösar i Sverige än Tommy Blomander, och när han sätter personliga rekord så vet vi att det gungar till ordentligt i listorna.

– Jag var ute på ett nattpass och efter 4 timmar hade jag inte fått ett enda napp. Sedan började gösen att vakna till och efter att jag fått fem supersize-gösar (90 centimeter) fick jag se en troligtvis större fisk på min livescope. Efter att ha kastat min Rapala peto 14 cirka tio gånger på den så kom det ett brutalt hugg i spöet som höll på att slita det ur nävarna på mig, berättar Tommy för Fiskejournalen.

Det som hade huggit var alltså en gös på hela 11,38 kilo och 98 centimeter.
– Jag trodde faktiskt att den var ännu större. Grymt bred över nacken och min största spinnfiskade. Totalt blev det sju supersize-gösar denna natt, ett magiskt fiske, konstaterar en nöjd Tommy Blomander.
Vi på Fiskejournalen gör som vanligt – alltså lyfter på hattarna och gratulerar till en enorm fisk.

Du kanske även gillar detta