När världens sportfiskare själva fick rösta fram det häftigaste all-tackle rekordet i IGFA, International Game Assciation, föll valet på en praktfull glansfisk. " /> Glansfisken blev mest spektakulära fångst | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Maria Ålander
Glansfisken, Lampris guttatus, finns över hela jorden, men är ändå en ovanlig fångst.
Glansfisken blev mest spektakulära fångst

När världens sportfiskare själva fick rösta fram det häftigaste all-tackle rekordet i IGFA, International Game Assciation, föll valet på en praktfull glansfisk.
Den kaliforniska sportfiskaren Joe Ludlow har inte bara tagit den största glansfisken någonsin på spö, alla kategorier tackel. Han fick också överlägset mest röster när allmänheten fick rösta på den mest spekatkulära fångsten.

Den finns i alla hav och påträffas tillfälligt på svenska vatten, oftast på hösten.

Glansfisken är en oerhört vacker varelse som skimrar i alla färger. Den finns i alla hav och påträffas tillfälligt på svenska vatten, oftast på hösten. Detta exemplar väger 81.99 kilo.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta