Ny forskning har visat att den märkliga fisken glansfisk är fullt varmblodig. Generellt är alla fiskar kallblodiga, men tonfiskar och hajar har vissa varmblodiga drag. " /> Glansfisken varmblodig på riktigt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Den amerikanske biologen och forskaren Nick Wegner för in en sensor i glansfiskens muskulatur som ska ta tempen medan den simmar i havet. Foto: NOAA
Glansfisken varmblodig på riktigt

Ny forskning har visat att den märkliga fisken glansfisk är fullt varmblodig. Generellt är alla fiskar kallblodiga, men tonfiskar och hajar har vissa varmblodiga drag.
När vattnet är kallt är fisken kall, det är konsekvensen av att vara kallblodig. Det gör att fiskens beteende är styrt av vattentemperaturen och att fiskar på våra breddgrader har låg aktivitet under vintern.
Den vackra och fascinerande glansfisken, som lever på djupet ända från Nordnorge ner till Sydafrika, har dock nyligen funnits varmblodig. Den alstrar värme genom att konstant flaxa med fenorna och lagra värmen med hjälp av blodomloppet och gälarna. Upphettat blod från fiskens inre värmer upp kallt blod från gälarna.

Tonfiskar och hajar är ”delvis varmblodiga” och kan hålla värmen i vissa muskler.

Effekten blir att glansfisken kan vara både snabb och rörlig nere på djupet, där vattnet är kallt. Där kan den effektivt jaga bläckfiskar och andra bytesdjur.

Tonfiskar och hajar är delvis varmblodiga och kan hålla värmen i sina muskler. Däremot inte i sina inre organ, som glansfisken kan. När hajar och tonfiskar dyker ner på djupet, kyls deras organ ganska snart av.
Den diskusformade glansfisken kan bli hela 2 meter lång och väga upp till 200 kilo. Glansfiskens närmaste släktingar är de ännu konstigare fiskarna sillkung och vågmär.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Vill du kämpa om medaljerna i SM nästa år? Då är det dags att spana efter distriktsmästerskap redan nu. Foto: Anders Lundin
Här ska svenska mästarna i gäddfiske koras

Team Sportfiskeprylar.se är svenska mästare i gäddfiske – åtminstone ett tag till. Till hösten sätter de vandringspriset på spel under SM-finalen på Övre Åsunden, och nu står det även klart vilka som får arrangera SM-finalen 2022.

SM i gädda 2022 kommer att avgöras 1 oktober på sjön Mjörn söder om Alingsås, och det är Mölndals Sportfiskeförening som får äran att arrangera. Konceptet är en lagtävling, med 2–3 medlemmar i varje ekipage. Med andra ord så är det bara att börja spana efter lokala distriktsmästerskap framöver, om du vill försöka kvalificera dig till finalen.

SM-finalen 2021 kommer som sagt att avgöras på Övre Åsunden, med Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangörer. Datumet är sedan tidigare fastställt till 2 oktober, och mer information hittar du på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta