Ny forskning har visat att den märkliga fisken glansfisk är fullt varmblodig. Generellt är alla fiskar kallblodiga, men tonfiskar och hajar har vissa varmblodiga drag. " /> Glansfisken varmblodig på riktigt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Den amerikanske biologen och forskaren Nick Wegner för in en sensor i glansfiskens muskulatur som ska ta tempen medan den simmar i havet. Foto: NOAA
Glansfisken varmblodig på riktigt

Ny forskning har visat att den märkliga fisken glansfisk är fullt varmblodig. Generellt är alla fiskar kallblodiga, men tonfiskar och hajar har vissa varmblodiga drag.
När vattnet är kallt är fisken kall, det är konsekvensen av att vara kallblodig. Det gör att fiskens beteende är styrt av vattentemperaturen och att fiskar på våra breddgrader har låg aktivitet under vintern.
Den vackra och fascinerande glansfisken, som lever på djupet ända från Nordnorge ner till Sydafrika, har dock nyligen funnits varmblodig. Den alstrar värme genom att konstant flaxa med fenorna och lagra värmen med hjälp av blodomloppet och gälarna. Upphettat blod från fiskens inre värmer upp kallt blod från gälarna.

Tonfiskar och hajar är ”delvis varmblodiga” och kan hålla värmen i vissa muskler.

Effekten blir att glansfisken kan vara både snabb och rörlig nere på djupet, där vattnet är kallt. Där kan den effektivt jaga bläckfiskar och andra bytesdjur.

Tonfiskar och hajar är delvis varmblodiga och kan hålla värmen i sina muskler. Däremot inte i sina inre organ, som glansfisken kan. När hajar och tonfiskar dyker ner på djupet, kyls deras organ ganska snart av.
Den diskusformade glansfisken kan bli hela 2 meter lång och väga upp till 200 kilo. Glansfiskens närmaste släktingar är de ännu konstigare fiskarna sillkung och vågmär.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta