Glansfisken varmblodig på riktigt

Den amerikanske biologen och forskaren Nick Wegner för in en sensor i glansfiskens muskulatur som ska ta tempen medan den simmar i havet. Foto: NOAA

Ny forskning har visat att den märkliga fisken glansfisk är fullt varmblodig. Generellt är alla fiskar kallblodiga, men tonfiskar och hajar har vissa varmblodiga drag.
När vattnet är kallt är fisken kall, det är konsekvensen av att vara kallblodig. Det gör att fiskens beteende är styrt av vattentemperaturen och att fiskar på våra breddgrader har låg aktivitet under vintern.
Den vackra och fascinerande glansfisken, som lever på djupet ända från Nordnorge ner till Sydafrika, har dock nyligen funnits varmblodig. Den alstrar värme genom att konstant flaxa med fenorna och lagra värmen med hjälp av blodomloppet och gälarna. Upphettat blod från fiskens inre värmer upp kallt blod från gälarna.

Tonfiskar och hajar är ”delvis varmblodiga” och kan hålla värmen i vissa muskler.

Effekten blir att glansfisken kan vara både snabb och rörlig nere på djupet, där vattnet är kallt. Där kan den effektivt jaga bläckfiskar och andra bytesdjur.
Tonfiskar och hajar är delvis varmblodiga och kan hålla värmen i sina muskler. Däremot inte i sina inre organ, som glansfisken kan. När hajar och tonfiskar dyker ner på djupet, kyls deras organ ganska snart av.
Den diskusformade glansfisken kan bli hela 2 meter lång och väga upp till 200 kilo. Glansfiskens närmaste släktingar är de ännu konstigare fiskarna sillkung och vågmär.

Publicerad: 16 May 2015
Av: Fiskejournalen