Missa inte artikeln om Norrbyströmmen i Fiskejournalen nummer 12. Missa inte artikeln om Norrbyströmmen i Fiskejournalen nummer 12.[/caption] " /> Glasklara strömmar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Glasklara strömmar
Missa inte artikeln om Norrbyströmmen i Fiskejournalen nummer 12.

Missa inte artikeln om Norrbyströmmen i Fiskejournalen nummer 12.

I härligt klara strömmar simmar öringar och regnbågar av fin kvalitet. Tankarna far till fjällvatten, eller till vackra kalkströmmar nere i Europa. Men allt det här finns i Östergötland.
I Fiskejournalen nummer 12 kan du läsa Johan Klingbergs artikel om fisket i Norrbyströmmen. Hur fiskar man i kristallklara strömmar, vilka flugor gäller och var står fisken? Det är några av frågorna som artikeln besvarar.
Vill du tjuvkika i senaste numret? Klicka här.
Missa inte heller chansen att få tidningen direkt hem i brevlådan.

Relaterad nyhet från din region
44 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta