Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Glimrande skreifiske

Megatorsk från vattnen utanför Kalvøya. (Foto: Öyvid Höier)

Årets fiske efter vandringstorsk, eller skrei som den kallas i Nordnorge, är det bästa i mannaminne. Antalet fiskar över 20 och till och med 30 kilo är så många att an blir fartblid när man läser rapporterna.
Från Nordic Sea Anglings camp på Sørøya rapporteras så gott som dagligen om megafångster. Både guider och gäster bänder sig trötta på megatorskarna. Från Kalvøya rapporterar Marcus Åhlund vid Arctic Fishing Advetures om storslaget fiske vid de så kallade Malansgrunnen.
Detta är drömfiske i tuffa förhållanden. Vinden sätter ofta stopp för fisket och det är krävande pass i båten. Ändå lockas allt fler sportfiskare till kämpatag med den talrika och storvuxna skreien som varje år vandrar ner från Barents hav för att leka vid den norska kusten.
För att läsa mer om fisket på Sørøya klicka här.
Läs mer om fisket på Kalvøya här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske, har anledning att vara optimist inför säsongen. Foto: Privat
Högtryck i Mörrum – fiskekorten såldes i raketfart

Nedräkningen inför den traditionella premiären i Mörrumsån har inletts – och trycket rapporteras vara väldigt hårt. När försäljningen av fiskekort öppnade så tog nästan alla långtidskort slut direkt.

Det gyllene datumet är satt till 27 mars, och uppenbarligen är det många som vill vara säkra på en plats i händelsernas centrum. Frågan är om det ens finns plats?
– Det finns kort kvar till premiären om någon fortfarande är sugen på det. Mars är ganska tätt inpå nu så det är fortfarande en osäkerhet huruvida man vågar åka och också boka. Vi har naturligtvis även i år generösa avbokningsvillkor, där de får pengarna tillbaka om de får förhinder eller inte vågar sig iväg hit till Mörrum, berättar Ida-Maria Rigoll som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Semester på hemmaplan

Det som gick i raketfart att sälja var långtidskorten. Många verkar helt enkelt ställa in sig på att det blir en ”hemester” även denna sommar med anledning av pandemin.
– Vi har fått en hel den nya kunder, vilket är roligt naturligtvis. Det som finns kvar är ugndomskorten (upp till 18 år) där vi inte sätter några begräsningar alls i antal, då vi verkligen vill gynna dem att börja fiska hos oss, glädjande nog såg vi en enorm ökning av dessa kort sålda förra året.

Ida-Maria Rigoll berättar också att de har helt nya sträckor på gång, med anledning av att kraftverket i Svängsta har rivits.
– Det kommer inte bli klart 2021, utan vi siktar på fiske där först 2022. Det är vatten och sträckor ingen har rört sedan kraftverket byggdes för 100 år sedan – spännande!
Här kan du läsa mer om det klassiska lax- och havsöringsfisket i Mörrumsån, samt vilka kort som finns kvar till försäljning.

Du kanske även gillar detta