Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Glöm inte att rösta!

Tycker du att Kim Emanuelsson skall vinna Drömresan till Zanzibar?

Är den här gigantiska ålen som skall vinna drömresan åt Kim Emanuelsson?  Han var egentligen ute för att fiska abborre, men resultatet blev den tredje största sportfiskefångade ålen genom tiderna.
Kim Emanuelsson var ute i Stora Le för att meta abborre, när jätteålen tog maskbetet. Efter en fruktansvärd batalj lyckades Kim landa besten som är den tredje största fångad på sportfiske i Sverige. Den jättelika ålen vägdes till 3064 gram och mättes till 118 centimeter i längd och gör honom till en av kandidaterna till drömresan.
Här kan du rösta på din favorit.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta