Glommas sista outbyggda forsparti, Tolgafallen, som ligger i närheten av bland annat populära Kvennan kommer att påverkas av vattenkraftsutbyggnad. Under 2017 såldes mer än 3200 fiskekortsdygn till området och nu är frågan om det fina fisket är ett minne blott? " /> Glomma hotas av utbyggnad | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Anders Holm
Det fina harrfisket i Kvennan är hotat. Foto: Magnus Ström
Glomma hotas av utbyggnad

Glommas sista outbyggda forsparti, Tolgafallen, som ligger i närheten av bland annat populära Kvennan kommer att påverkas av vattenkraftsutbyggnad. Under 2017 såldes mer än 3200 fiskekortsdygn till området och nu är frågan om det fina fisket är ett minne blott?

Norska regeringen tog i sommar ett slutgiltigt beslut om ytterligare en vattenkraftsdamm i norska älven Glomma. Beslutet föregicks av långdragna förhandlingar och hotet mot de livsviktiga och populära forsområdena vid Tolga har varit känt länge. Natur- och fiskeorganisationer har tillsammans med lokalbefolkning försökt att få regeringen att tänka om, men förgäves.
– Det är verkligen tråkigt att en av Norges mest populära harrströmmar kommer att försvinna. Den har varit ett populärt resmål för många skandinaviska flugfiskare genom åren, kommenterar Allt om Flugfiskes chefredaktör Johan Klingberg.

Glomma är redan kraftigt utbyggd med totalt 13 kraftverk i älven. Den nya dammen medför att Eidsforsen som är en av de viktigaste lekområdena för harr och öring i Glomma påverkas. Trots ett stort motstånd från bland annat lokalbefolkning, Naturskyddsföreningen och norska Naturvårdsverket så beslutades att man ska tillåta utbyggnaden.

Många sålda fiskekort
Tolgafallen är Glommas sista outbyggda forsparti och ligger i närheten av flera populära fiskeplatser, bland annat Kvennan, som kommer att påverkas av en utbyggnad. Området hade under 2017 mer än 3200 sålda fiskekortsdygn och huvuddelen av dessa var gästande fiskare från utlandet. Detta ger viktiga intäkter till området, vilka nu hotas. Intresset för området har också stadigt ökat under de senaste åren, mycket tack vare ett allt bättre harrfiske.
Dammen, som kommer att bli 120 meter bred och elva meter hög, innebär att stora delar av Glommas vatten leds i en 13 kilometer lång rörledning vilket ödelägger stora områden nedanför dammen.
Redaktionen, Allt om Flugfiske

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta