Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
God havsmiljö 2020

Det kommer behövas mycket drastiska åtgärder och ett stort mod hos ansvariga myndigheter för att nå målen om god havsmiljö 2020.

Det är målet för ett mycket omfattande förslag från Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) som är ute på remiss. Förslaget är mycket ambitiöst och blir det verklighet skulle det innebära en ny era inom svensk fiskeförvaltning.
Målet är tydligt utpekat. 2020 ska Sverige ha friska hav. Då handlar det bland annat om övergödning och miljögifter som ofta är det som förs fram när det gäller god havsmiljö. Den stora och viktiga nyheten i förslaget är att fiskbeståndens status är en indikator för havsmiljön.
”Populationerna av alla kommersiellt nyttjade fiskar och skaldjur håller sig inom säkra biologiska gränser och uppvisar en ålders- och storleksfördelning som vittnar om friska bestånd”
Med tanke på att många bestånd av kommersiellt viktiga matfiskar är i uselt skick det ingen lätt väg fram till 2020. Det kommer behövas mycket drastiska åtgärder och ett stort mod hos ansvariga myndigheter. Just nu fiskas den akut utrotningshotade blekan, för att ta ett av många exempel, för fullt på västkustens vrak av det småskaliga kustfisket. Ett fiske som rimligtvis måste upphöra om förslaget blir verklighet.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta