Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
God havsmiljö 2020

Det kommer behövas mycket drastiska åtgärder och ett stort mod hos ansvariga myndigheter för att nå målen om god havsmiljö 2020.

Det är målet för ett mycket omfattande förslag från Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) som är ute på remiss. Förslaget är mycket ambitiöst och blir det verklighet skulle det innebära en ny era inom svensk fiskeförvaltning.
Målet är tydligt utpekat. 2020 ska Sverige ha friska hav. Då handlar det bland annat om övergödning och miljögifter som ofta är det som förs fram när det gäller god havsmiljö. Den stora och viktiga nyheten i förslaget är att fiskbeståndens status är en indikator för havsmiljön.
”Populationerna av alla kommersiellt nyttjade fiskar och skaldjur håller sig inom säkra biologiska gränser och uppvisar en ålders- och storleksfördelning som vittnar om friska bestånd”
Med tanke på att många bestånd av kommersiellt viktiga matfiskar är i uselt skick det ingen lätt väg fram till 2020. Det kommer behövas mycket drastiska åtgärder och ett stort mod hos ansvariga myndigheter. Just nu fiskas den akut utrotningshotade blekan, för att ta ett av många exempel, för fullt på västkustens vrak av det småskaliga kustfisket. Ett fiske som rimligtvis måste upphöra om förslaget blir verklighet.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta