Goda resultat av ekofiske i River Dee

Resultaten från River Dee kommer bli viktiga i diskussionen om svensk laxfiskevård framöver. (Foto: Hans Schibli)

En studie från Skottland kring återsättning av fångad lax ger positiva svar. Av de 140 laxar som ingick i studien var överlevnaden nära 100 procent. Försöksälven River Dee blomstrar som aldrig förr tack vare återsättning och hårda restriktioner.
River Dee i Scotland tillhör en av världens mest kända laxälvar. Dee är framför allt känt för sitt fina vårfiske efter så kallade springers, lax som stiger upp i floden redan under vårvintern. Efter en kraftig minskning i uppsteget av lax under 1980- och 90-talet infördes kraftiga restriktioner på fisket utanför mynningen och en policy om ekolokiskt hållbart fiske infördes för älvfisket redan 1994. Dee-laxen svarade snabbt och positivt på åtgärderna och nu blomstrar laxfisket igen. År 2004 beräknades laxfisket i River omsätta 11,5 miljoner pund per år.

Glädjande resultat
De goda effekterna av fångst- och återutsättning har varit uppenbara, men nu har det även blivit bekräftade av en vetenskaplig studie utförd i Dee 2008 -2010. Med hjälp av så kallad telemetri, där man bedövar laxen och märker den med små radiosändare som opereras in laxens mage, har man kunnat följa hur fångade lax betett sig efter fångst och hur de överlevt. Med pejlingsutrustning har man sedan övervakat återutsatta laxar.
140 laxar ingick denna studie och i överlevnaden var nära 100 procent. Endast 2,4 procent av laxen dog omedelbart i samband med drillningen och avkrokningen, några av laxarna dog i samband med märkningen. Återutsatta laxar har vandrat 7 – 37 kilometer uppströms efter att ha blivit utsatta efter fångst. En del laxar vandrade nedströms, men stannade i älven, vilket bedömdes som normalt. Sammantaget med de undersökningar som gjorts tidigare visar det att 98 procent av laxen som återutsatts i River Dee de senaste fyra åren har överlevt och lekt. Detta visar att fångst och återutsättning är en god förvaltningsmetod för laxbestånd. Restriktioner i fångstuttag är inget nytt, utan har i USA varit standard sedan 1970-talet. Resultaten från River Dee kommer bli viktiga i diskussionen om svensk laxfiskevård framöver.
Läs mer här.
Hans Schibli

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...