
Resultaten från River Dee kommer bli viktiga i diskussionen om svensk laxfiskevård framöver. (Foto: Hans Schibli)
En studie från Skottland kring återsättning av fångad lax ger positiva svar. Av de 140 laxar som ingick i studien var överlevnaden nära 100 procent. Försöksälven River Dee blomstrar som aldrig förr tack vare återsättning och hårda restriktioner.
River Dee i Scotland tillhör en av världens mest kända laxälvar. Dee är framför allt känt för sitt fina vårfiske efter så kallade springers, lax som stiger upp i floden redan under vårvintern. Efter en kraftig minskning i uppsteget av lax under 1980- och 90-talet infördes kraftiga restriktioner på fisket utanför mynningen och en policy om ekolokiskt hållbart fiske infördes för älvfisket redan 1994. Dee-laxen svarade snabbt och positivt på åtgärderna och nu blomstrar laxfisket igen. År 2004 beräknades laxfisket i River omsätta 11,5 miljoner pund per år.
Glädjande resultat
De goda effekterna av fångst- och återutsättning har varit uppenbara, men nu har det även blivit bekräftade av en vetenskaplig studie utförd i Dee 2008 -2010. Med hjälp av så kallad telemetri, där man bedövar laxen och märker den med små radiosändare som opereras in laxens mage, har man kunnat följa hur fångade lax betett sig efter fångst och hur de överlevt. Med pejlingsutrustning har man sedan övervakat återutsatta laxar.
Läs mer här.
Hans Schibli