[/caption] " /> Goda resultat av ekofiske i River Dee | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Goda resultat av ekofiske i River Dee

Resultaten från River Dee kommer bli viktiga i diskussionen om svensk laxfiskevård framöver. (Foto: Hans Schibli)

En studie från Skottland kring återsättning av fångad lax ger positiva svar. Av de 140 laxar som ingick i studien var överlevnaden nära 100 procent. Försöksälven River Dee blomstrar som aldrig förr tack vare återsättning och hårda restriktioner.
River Dee i Scotland tillhör en av världens mest kända laxälvar. Dee är framför allt känt för sitt fina vårfiske efter så kallade springers, lax som stiger upp i floden redan under vårvintern. Efter en kraftig minskning i uppsteget av lax under 1980- och 90-talet infördes kraftiga restriktioner på fisket utanför mynningen och en policy om ekolokiskt hållbart fiske infördes för älvfisket redan 1994. Dee-laxen svarade snabbt och positivt på åtgärderna och nu blomstrar laxfisket igen. År 2004 beräknades laxfisket i River omsätta 11,5 miljoner pund per år.

Glädjande resultat
De goda effekterna av fångst- och återutsättning har varit uppenbara, men nu har det även blivit bekräftade av en vetenskaplig studie utförd i Dee 2008 -2010. Med hjälp av så kallad telemetri, där man bedövar laxen och märker den med små radiosändare som opereras in laxens mage, har man kunnat följa hur fångade lax betett sig efter fångst och hur de överlevt. Med pejlingsutrustning har man sedan övervakat återutsatta laxar.

140 laxar ingick denna studie och i överlevnaden var nära 100 procent. Endast 2,4 procent av laxen dog omedelbart i samband med drillningen och avkrokningen, några av laxarna dog i samband med märkningen. Återutsatta laxar har vandrat 7 – 37 kilometer uppströms efter att ha blivit utsatta efter fångst. En del laxar vandrade nedströms, men stannade i älven, vilket bedömdes som normalt. Sammantaget med de undersökningar som gjorts tidigare visar det att 98 procent av laxen som återutsatts i River Dee de senaste fyra åren har överlevt och lekt. Detta visar att fångst och återutsättning är en god förvaltningsmetod för laxbestånd. Restriktioner i fångstuttag är inget nytt, utan har i USA varit standard sedan 1970-talet. Resultaten från River Dee kommer bli viktiga i diskussionen om svensk laxfiskevård framöver.
Läs mer här.
Hans Schibli

Relaterad nyhet från din region
22 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta