[/caption] " /> Goda resultat av ekofiske i River Dee | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Goda resultat av ekofiske i River Dee

Resultaten från River Dee kommer bli viktiga i diskussionen om svensk laxfiskevård framöver. (Foto: Hans Schibli)

En studie från Skottland kring återsättning av fångad lax ger positiva svar. Av de 140 laxar som ingick i studien var överlevnaden nära 100 procent. Försöksälven River Dee blomstrar som aldrig förr tack vare återsättning och hårda restriktioner.
River Dee i Scotland tillhör en av världens mest kända laxälvar. Dee är framför allt känt för sitt fina vårfiske efter så kallade springers, lax som stiger upp i floden redan under vårvintern. Efter en kraftig minskning i uppsteget av lax under 1980- och 90-talet infördes kraftiga restriktioner på fisket utanför mynningen och en policy om ekolokiskt hållbart fiske infördes för älvfisket redan 1994. Dee-laxen svarade snabbt och positivt på åtgärderna och nu blomstrar laxfisket igen. År 2004 beräknades laxfisket i River omsätta 11,5 miljoner pund per år.

Glädjande resultat
De goda effekterna av fångst- och återutsättning har varit uppenbara, men nu har det även blivit bekräftade av en vetenskaplig studie utförd i Dee 2008 -2010. Med hjälp av så kallad telemetri, där man bedövar laxen och märker den med små radiosändare som opereras in laxens mage, har man kunnat följa hur fångade lax betett sig efter fångst och hur de överlevt. Med pejlingsutrustning har man sedan övervakat återutsatta laxar.

140 laxar ingick denna studie och i överlevnaden var nära 100 procent. Endast 2,4 procent av laxen dog omedelbart i samband med drillningen och avkrokningen, några av laxarna dog i samband med märkningen. Återutsatta laxar har vandrat 7 – 37 kilometer uppströms efter att ha blivit utsatta efter fångst. En del laxar vandrade nedströms, men stannade i älven, vilket bedömdes som normalt. Sammantaget med de undersökningar som gjorts tidigare visar det att 98 procent av laxen som återutsatts i River Dee de senaste fyra åren har överlevt och lekt. Detta visar att fångst och återutsättning är en god förvaltningsmetod för laxbestånd. Restriktioner i fångstuttag är inget nytt, utan har i USA varit standard sedan 1970-talet. Resultaten från River Dee kommer bli viktiga i diskussionen om svensk laxfiskevård framöver.
Läs mer här.
Hans Schibli

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta