Google går under ytan. (Källa: Google press)[/caption] " /> Google går under ytan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Google går under ytan

Google går under ytan. (Källa: Google press)

Företaget Google erbjuder sedan några år kartor med gatuvy. Nu har man utökat tjänsten och tagit sig vatten över huvudet. Ett flertal korallrev har karterats med bildvyer och man har planer på att utöka tjänsten.
– Den främsta orsaken till projektet är att registrera korallmiljöer i en aldrig tidigare skådad skala och visa dem för världen”, säger Richard Vevers, projektetchef på Google till BBC.
Man tror även att initiativet ska hjälpa korallrevens överlevnad. Forskare vid University of Queensland sammanställer nu det insamlade materialet i 3d-modeller, för att sedan kunna mäta ändringar i korallmiljön över tid.
Tidigare studier har antytt att föroreningar, destruktiva fiskemetoder och klimatförändringar orsakar stora skador på korallreven och de arter som lever där.
Här nedan kan du dyka ner i Stora barriärrevet utanför Australien.
Morgan Fihn


View Larger Map

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta