Låt inte kylan hindra dig om ditt regnbågsvatten är öppet. Fisken kan vara på hugget. Låt inte kylan hindra dig om ditt regnbågsvatten är öppet. Fisken kan vara på hugget.[/caption] " /> Gör din regnbågspremiär till succé | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Gör din regnbågspremiär till succé
Låt inte kylan hindra dig om ditt regnbågsvatten är öppet. Fisken kan vara på hugget.

Låt inte kylan hindra dig om ditt regnbågsvatten är öppet. Fisken kan vara på hugget.

Det är mars månad och på många ställen i södra Sverige går startskottet för regnbåge på fluga. Johan Klingberg ger dig knepen och flugorna som den frusna regnbågen inte kan motstå.
När du fiskar regnbåge, finns ytterligare en aspekt att hålla ordning på, jämfört när du fiskar på naturlig fisk. Är regnbågen nyinsatt eller har den övervintrat? Detta gör stor skillnad för hur den bäst bör fiskas. Den övervintrade fisken har lärt sig vad som är föda och kan med fördel fiskas med insektsimitationer. Den nyinsatta fisken är nyfiken, lite förvirrad och vet ännu inte vad som är föda. Då kan grälla och rörliga flugor väcka fiskens intresse.
Johan Klingberg är en av Sveriges duktigaste flugfiskare och är lite av en specialist på regnbåge. Hans samlade tips för vårregnbågen får du i Fiskejournalen nummer 3 som finns i butik nu.

Maria Ålander

 

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta