Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
En svampangripen lax rör sig sakta i det varma vattnet. Foto: Ingemar Pettersson
Gör en insats – rapportera in de sjuka fiskarna!

Hösten bjuder på fantastiska skådespel i naturen, inte minst när små vattendrag fylls av lekande fiskar. Dessvärre är det vanligt att vi just då påminns om att många fiskar är sjukdomsdrabbade.

Även denna sommar har det kommit rapporter om att fiskar drabbats av svampsjukdomar och andra skador. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, uppmanar nu sportfiskare att hjälpa till med kartläggning och övervakning av dessa företeelser. SVA arbetar tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten med att övervaka fiskars, kräftdjurs och blötdjurs hälsa, och det nya programmet omfattar djur som lever i både salt, bräckt och sött vatten.

De konstaterar att vita fläckar av svamp och skador på laxar har blivit en vanlig syn längs våra kuster och i våra vattendrag. Svampen gör i allvarliga fall att fiskarna inte kan kontrollera sin vätskebalans och dör.
– Jag blir jätteledsen, det är tragiskt. Nu drabbas så mycket fisk i vissa vattendrag att det kan påverka bestånden, säger Charlotte Axén, sektionschef för fisk vid SVA, på deras hemsida.

Rapportera dina observationer på SVA:s webb och lämna rapport!

Relaterad nyhet från din region
21 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll lämnar sin tjänst på Mörrums Kronolaxfiske. Nu är frågan vem som ska efterträda henne? Foto: Privat
Toppjobb ledigt när Ida-Maria lämnar sin tjänst

Det händer mycket kring Mörrumsån just nu, med både miljonsatsningar på fiskevård och planer på en ny kastanläggning. Nu kommer beskedet att platschefen på Mörrums Kronolaxfiske, Ida-Maria Rigoll, säger upp sig.

Hon levererade sitt besked till allmänheten på onsdagen, där hon beskriver det svåra beslutet så här.
– Det har varit ett tufft beslut som tagit väldigt långt tid, längre än de flesta kan ana. 4 år ganska exakt har jag varit i Mörrum på Mörrums Kronolaxfiske och Sveaskog, skriver hon på sin blogg.

Anledningen är att hon tackat ja till ett annat uppdrag, som hon tillträder 1 maj. Det innebär också att jakten på hennes efterträdare börjar med detsamma.

– Jag har fått vara med i sammanhang jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, jag har varit på middagar med ambassadörer från olika länder, landshövdingar, generaldirektörer, politiker, musiker, kungar, drottningar, prinsar och prinsessor, forskare, ungdomar och helt enkelt fantastiska, skriver Ida-Maria Rigoll på sin blogg.

Du kanske även gillar detta