Lars von Trier har köpt fiskeutrustning för danska statliga pengar, avsedda för filmproduktion. " /> Gör Lars Von Trier fiskefilm? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Lars von Trier är känd för sina experimentella filmer och jobbar tillsammans med många internationellt kända skådespelare. Bild Wikimedia Commons
Gör Lars Von Trier fiskefilm?

Lars von Trier har köpt fiskeutrustning för danska statliga pengar, avsedda för filmproduktion.
Detta påpekades när danska filminstitutet granskade filmbolagets Zentropas ekonomi. Även andra kostnader ifrågasattes, som väldigt dyra middagar och att dokumentationen generellt varit dålig.
Eller är det kanske så att Lars von Trier har gett sig in i fiskefilmsbranschen?
Det är i alla fall Fiskejournalens tolkning, som ser fram emot dogma-fiske-film i sann von Triersk anda.
Oavsett, så har Danska Filminstitutet meddelat att i år kommer de att hålla Lars Von Trier och Zentropas ekonomi under strikt uppsyn.

 

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta