Huruvida gösen - som är känslig för snabba tryckförändringar - verkligen dog till följd av förhöjda vattennivåer var länge oklart. Nu visar den första analysen att så var fallet. Kraftbolaget Holmen riskera att bli ersättningsskyldig. " /> Gösdöden i Norrköping tycks ha fått en förklaring | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Mathias Arnham
Plötslig fiskdöd sker i många sjöar. Ofta vet man inte orsaken.
Gösdöden i Norrköping tycks ha fått en förklaring

Huruvida gösen – som är känslig för snabba tryckförändringar – verkligen dog till följd av förhöjda vattennivåer var länge oklart. Nu visar den första analysen att så var fallet. Kraftbolaget Holmen riskera att bli ersättningsskyldig.
I förra veckan uppdagades ett stop i en turbin som gav ett ovanligt stort vattenflöde genom en av slussarna. Följden blev att vattennivån nedströms ökade kraftigt under kort tid. Nu visar en analys utförd av Statens veterinärmedicinska institut att incidenten går att koppla till den plötsliga gösdöd som upptäckts i området. Fler analyser ska dock göras innan det slutgiltiga resultatet presenteras om två veckor.

Läs mer om incidentens efterspel här

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta