Fiskevännerna i Norrköping har återigen mött en sorlig syn i Motala Ström. Mängder av gösar har dött nedanför kraftverket, och nu kanske det inte finns något hopp kvar för arten i strömmen. " /> Gösen dör i Norrköping – nu kan hoppet vara ute | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Efter den nya massdöden av gös i Norrköping så ser det mörkt ut för arten.
Gösen dör i Norrköping – nu kan hoppet vara ute

Fiskevännerna i Norrköping har återigen mött en sorlig syn i Motala Ström. Mängder av gösar har dött nedanför kraftverket, och nu kanske det inte finns något hopp kvar för arten i strömmen.

Det är Kenneth Israelsson på Cityfiske i Norrköping som tvingas konstatera faktum. För tredje gången under några års tid så har mängder av död gös påträffats i Motala Ström. Nu är frågan om beståndet överhuvudtaget går att rädda.

– Första gången gick det åt ungefär 1 000 gösar, och många av dem var stora fiskar. Nu handlade det mest om små fiskar som strök med, berättar han för Fiskejournalen.

Så till den självklara frågan – vad beror fiskdöden på?

Jo, enligt Kenneth klarar inte gösen av de tryckförändringar som uppstår när kraftverket släpper på vatten, utan den välter och får väldigt svårt att återhämta sig när vattnet sjunker igen. Men det innebär inte att han förklarar krig mot företaget Holmen, som äger det aktuella kraftverket.

– Vi har en väldigt bra dialog med dem, och de försöker göra allt för att undvika detta. De är också förtvivlade över situationen, enligt Kenneth.

Grundproblemet är enligt honom det låga grundflödet i strömmen, och att den enda räddningen vore att det kommer mer regelbundet regn, så att det går att hålla ett jämnare flöde. Men eftersom naturen har sin egen gång så ser han inte något ljus i tunneln just nu.

– De måste förstås släppa på vatten när det smälter av, och då blir det så här tokigt. Det finns bara två alternativ, att lägga ned vattenkraften här eller satsa på gösen, och det förstnämnda kommer aldrig att inträffa eftersom det handlar om för mycket pengar.

Det hela kan resultera i att gösen sakta försvinner i strömmen, och att andra arter får ta över i dess ställe.

– Vi har satt ut mycket gös och haft ett fantastiskt fiske, men nu kommer vi att satsa mer på öring och lax som klarar av de här tryckförändringarna på ett bättre sätt. Olyckligt för både gösen och oss som gillar att fiska den, säger Kenneth Israelsson.

Läs om Fiskejournalens tidigare rapportering i ärendet:

Gösdöden i Norrköping tycks ha fått en förklaring

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta