Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Gösrekord i Norrbotten

En av de största gösar som någonsin fångats i Norrbotten. Så betygsätter S-O Larsson på Mieko Fishing den fina gös som i helgen fångades av Tobias Lindvall.
Tobias jobbar på Mieko Fishing och S-O berättar att de länge pratat om att ta en trollingrepa tillsammans med de framgångsrika gäddfiskarna i Team Mieko Norr. I helgen blev det av och strax efter lunch smällde det till i Tobbes Mieko Niva 180 FL10. Tobbe drillade fisken i tron att det var en rejäl gädda, men blev lika överraskad som alla andra när det visade sig vara en rejäl gös. Gösen fördes i land för fotografering, där den vägdes till 7,68 kilo och mättes till 83 centimeter.
En ovanligt biffig gös för att vara fångad så långt norrut. Men det är kanske ett resultat av det allt mildare klimatet…?
Läs mer på Mieko Fishings hemsida.
Svenne Andersson

Tobbe Lindvall med en gös av en kaliber som man knappt trodde fanns i Norrbotten.

Tobbe Lindvall med en gös av en kaliber som man knappt trodde fanns i Norrbotten.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta