Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ett typiskt vandringshinder i ett öringvattendrag. Foto: Daniel Wendesten, Sportfiskarna.
Göta älv under lupp – vandringshinder ska synas

Vägtrummor utgör i många fall ett vandringshinder för fisk, exempelvis om de är dåligt placerade och har för hög fallhöjd. Nu ska alla vandringshinder i biflöden till Göta älv nedströms Vänern inventeras.

Det är Sportfiskarna som meddelar att de fått uppdraget av Göta älvs vattenråd att göra en insats för både fisk och annat vattenliv.
Göta älv är Sveriges vattenrikaste älv och hyser Sveriges troligtvis största fiskfauna. Utöver den livliga fartygstrafiken och vattenkraftsregleringen av huvudfåran är det stora problem med vandringshinder i biflödena till älven, konstaterar de på sin hemsida.

Särskilt fokus kommer just vägövergångarna att få, vilket i detta fall handlar om flera tusen. Det konstateras att flera utgör definitiva vandringshinder, och att vissa också fyllts på med bråte och kulverteringar som gör att vattendrag helt kan försvinna under mark.
Inventeringen kommer att ligga till grund för framtida fiskevårdsinsatser i vattensystemet.

Relaterad nyhet från din region
37 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Hugg in på Vänern! Foto: Photoholgic
Nya kartan som visar vägen till napp på Vänern

Intresset för sportfiske ökar konstant, och inte minst nybörjare behöver lite hjälp att hitta vägen till huggen. Nu lanseras det en karta som visar vägen till napp på Vänern.

Det är projektet Hållbar fisketurism i Vänern som i samverkan med lokala fiskeföreningar och sportfiskare tagit fram en digital karta, som ska underlätta tillvaron för sportfiskare.
Med kartan vill de förbättra informationen och lyfta det strand- och stadsnära fisket runt Vänern.

– Det är i dag många, både lokalbor och besökare, som inte vet var man kan fiska och vilka regler som gäller, och med kartan hoppas jag att vi kan hjälpa fler att komma ut på fiske, säger Simon Jonsson, projektledare på Fiskeområde Vänern i ett pressmeddelande.

För varje plats på kartan framgår om det behövs fiskekort och var man i sådana fall köper det samt vilka arter den lyckosamme kan förvänta sig att dra upp.
Kartan omfattar än så länge fiskeplatser i följande kommuner: Karlstad, Hammarö, Kristinehamn, Mariestad och Vänersborg. Här hittar du den!

Du kanske även gillar detta