Annons
Göta älv under lupp – vandringshinder ska synas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 dagar sedan Sverige Anders Lundin
Ett typiskt vandringshinder i ett öringvattendrag. Foto: Daniel Wendesten, Sportfiskarna.
Göta älv under lupp – vandringshinder ska synas

Vägtrummor utgör i många fall ett vandringshinder för fisk, exempelvis om de är dåligt placerade och har för hög fallhöjd. Nu ska alla vandringshinder i biflöden till Göta älv nedströms Vänern inventeras.

Det är Sportfiskarna som meddelar att de fått uppdraget av Göta älvs vattenråd att göra en insats för både fisk och annat vattenliv.
Göta älv är Sveriges vattenrikaste älv och hyser Sveriges troligtvis största fiskfauna. Utöver den livliga fartygstrafiken och vattenkraftsregleringen av huvudfåran är det stora problem med vandringshinder i biflödena till älven, konstaterar de på sin hemsida.

Särskilt fokus kommer just vägövergångarna att få, vilket i detta fall handlar om flera tusen. Det konstateras att flera utgör definitiva vandringshinder, och att vissa också fyllts på med bråte och kulverteringar som gör att vattendrag helt kan försvinna under mark.
Inventeringen kommer att ligga till grund för framtida fiskevårdsinsatser i vattensystemet.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta