Fiskejournalen har tidigare berättat att Göteborg har stora problem med sitt vatten. Men det görs viktiga insatser för att höja statusen, inte minst till gagn för fiskarna. " /> Göteborgs vatten värt att vårda – viktiga insatser görs | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Vattendragen i Göteborg förtjänar ett bättre öde. Här en bild från Otterbäcken. Foto: Privat
Göteborgs vatten värt att vårda – viktiga insatser görs

Fiskejournalen har tidigare berättat att Göteborg har stora problem med sitt vatten. Men det görs viktiga insatser för att höja statusen, inte minst till gagn för fiskarna.

Göteborg vatten lever inte upp till EU:s vattendirektiv eller svensk lagstiftning. Varken stadens sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten håller måttet, enligt en rapport från kommunens egen miljöförvaltning som offentliggjordes tidigare i år. En del av problemen bottnar i miljöskulder som kommit till genom verksamheter i Göteborg under 1900-talet, och miljöförvaltningen har vädjat till politikerna att de ska besluta om en övergripande åtgärdsplan.

Men vid sidan om detta har flera andra aktörer gjort verkstad i frågan, med stöd från bland annat Park- och naturförvaltningen.

Under de senaste åren har exempelvis Sportfiskarna utfört omfattande fiskevårdsarbeten inom Göteborgs kommun, utifrån den biotopkartering av 22 mindre vattendrag som de gjorde mellan 2013 och 2017.

– Precis som i de flesta stadsmiljöer har vattendragen i Göteborg behandlats styvmoderligt och åtgärdsbehoven är mycket stora, säger Sportfiskarnas biolog Jonathan Bark.

Arbetets fokus har legat på mindre vattendrag i kommunen. Åtgärderna under 2018 har varit bland annat restaurering av lek- och uppväxtområden, utrivning av vandringshinder, kalkning av sjöar och våtmarker, tillsyn av bäckar och elfisken. Bland annat har nio vattendrag och totalt 17 lokaler elfiskats. Havsöringen har varit i fokus för många av åtgärderna, men många andra arter har gynnats, rapporterar Sportfiskarna på sin hemsida.

Även Fiskevårdsnätverket i Göteborg har hyllats för sina insatser, och fick exempelvis ta emot Naturskyddsföreningen Göteborgs Kaprifol-pris i vintras. Kaprifolen delas ut till en person/organisation/företag som genom sin verksamhet är en förebild och dessutom gör en insats för miljön.

Läs mer om fiske i Fiskejournalen:

Kanadaröding som väger 19 kilo över svenska rekordet

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta