[/caption] " /> Gott om hotade arter i fiskdiskarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gott om hotade arter i fiskdiskarna

Havskatt är en av de hotade arter som förekommer frekvent i butikerna. (Foto: Kentaroo Tryman, Johnér)

Världens hav är överfiskade och bland de mest utsatta är djuphavsfiskarna. Naturskyddsföreningen publicerar idag en rapport som visar att det finns gott om marulk, havskatt och hälleflundra i fiskdiskarna. Värst är fiskhandlarna men det finns även gott om hotade arter hos livsmedelskedjorna.
– Vår kartläggning visar att förekomsten av hotade djuphavsfiskar är absolut störst hos fiskhandlarna och det är inte acceptabelt. Men det är ännu mer upprörande att de finns hos dagligvaruhandlarna eftersom det handlar om stora kedjor med miljökontor och hållbarhetschefer. ICA har till exempel en central policy att inte sälja hotade arter vilket inte de lokala butikerna följer enligt vår undersökning, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Under våren 2012 har Naturskyddsföreningens medlemmar kartlagt utbudet av djuphavsfiskar i butiker på 31 orter runt om i landet. 101 fiskbutiker och matbutiker med manuell fiskdisk undersöktes och resultatet publiceras idag i rapporten Fula fiskar i fina diskar. Rapporten visar att hälleflundra (starkt hotad) och havskatt (starkt hotad) tillhör de djuphavsfiskar som såldes mest i de granskade butikerna.

– Det har aldrig funnits så lite fisk i haven som nu. I takt med att kusterna har tömts på fisk och fiskarnas redskap blivit alltmer avancerade har fisket flyttat ner på allt djupare vatten. Djuphavsfiskar är ofta fula, med stora huvuden som lätt fastnar i näten, och de lever ofta länge och blir könsmogna sent. Det gör dem extra sårbara för högt fisketryck, säger Ellen Bruno, sakkunnig i marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.
Måste bli stopp på bottentrålnigen
I rapporten kräver Naturskyddsföreningen att Sverige ska stödja EU-kommissionens förslag om att omedelbart fasa ut bottentrålningen i djuphavsfisket i Atlanten. Det behövs även ett bottentrålningsförbud i Sveriges ekonomiska zon samt en särskild strategi för de stackars fula fiskarna runt Sveriges kuster som måste leva väldigt länge innan de är könsmogna och kan föröka sig.
Läs Rapporten ”Fula fiskar i fina diskar – om fiske på djupa vatten”. (PDF)
Här hittar du mer information från Naturskyddsföreningen.
Missa inte tidigare notiser om havsmiljö.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta