[/caption] " /> Gott om hotade arter i fiskdiskarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Gott om hotade arter i fiskdiskarna

Havskatt är en av de hotade arter som förekommer frekvent i butikerna. (Foto: Kentaroo Tryman, Johnér)

Världens hav är överfiskade och bland de mest utsatta är djuphavsfiskarna. Naturskyddsföreningen publicerar idag en rapport som visar att det finns gott om marulk, havskatt och hälleflundra i fiskdiskarna. Värst är fiskhandlarna men det finns även gott om hotade arter hos livsmedelskedjorna.
– Vår kartläggning visar att förekomsten av hotade djuphavsfiskar är absolut störst hos fiskhandlarna och det är inte acceptabelt. Men det är ännu mer upprörande att de finns hos dagligvaruhandlarna eftersom det handlar om stora kedjor med miljökontor och hållbarhetschefer. ICA har till exempel en central policy att inte sälja hotade arter vilket inte de lokala butikerna följer enligt vår undersökning, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Under våren 2012 har Naturskyddsföreningens medlemmar kartlagt utbudet av djuphavsfiskar i butiker på 31 orter runt om i landet. 101 fiskbutiker och matbutiker med manuell fiskdisk undersöktes och resultatet publiceras idag i rapporten Fula fiskar i fina diskar. Rapporten visar att hälleflundra (starkt hotad) och havskatt (starkt hotad) tillhör de djuphavsfiskar som såldes mest i de granskade butikerna.

– Det har aldrig funnits så lite fisk i haven som nu. I takt med att kusterna har tömts på fisk och fiskarnas redskap blivit alltmer avancerade har fisket flyttat ner på allt djupare vatten. Djuphavsfiskar är ofta fula, med stora huvuden som lätt fastnar i näten, och de lever ofta länge och blir könsmogna sent. Det gör dem extra sårbara för högt fisketryck, säger Ellen Bruno, sakkunnig i marina ekosystem och fiske på Naturskyddsföreningen.
Måste bli stopp på bottentrålnigen
I rapporten kräver Naturskyddsföreningen att Sverige ska stödja EU-kommissionens förslag om att omedelbart fasa ut bottentrålningen i djuphavsfisket i Atlanten. Det behövs även ett bottentrålningsförbud i Sveriges ekonomiska zon samt en särskild strategi för de stackars fula fiskarna runt Sveriges kuster som måste leva väldigt länge innan de är könsmogna och kan föröka sig.
Läs Rapporten ”Fula fiskar i fina diskar – om fiske på djupa vatten”. (PDF)
Här hittar du mer information från Naturskyddsföreningen.
Missa inte tidigare notiser om havsmiljö.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta