Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Gott torskfiskeri

Från Öresund kommer rapporter om att det just nu är bra torskfiske. Kanske är det dags för en tur till Sundet, som numera är det enda stället i landet där man kan fiska torsk med både gott resultat och samvete.
Trålfria Öresund fortsätter att år efter år bjuda på gott fiske. Just nu är det torskfisket som varit bra. Många härliga fiskestunder har lett till många härliga middagar.
Torsken tycks vara i mellanformat, men för oss som börjat vänja oss vid att inte få någon torsk alls, eller möjligen någon liten vettskrämd torskunge låter vikter på 7-8 kilo imponerande stort. Men då ska man veta att det tas torsk på över 20 kilo i Öresund varje år.
Anders Nicander

På lätt utrustning är torsken en härlig fighter.

På lätt utrustning är torsken en härlig fighter.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta