Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Grand Slam är igång!

Grand Slam Cup är igång! Fiskejournalens nya, heta tävling för den som gillar predatorfiske. Nu är de första fångsterna registrerade.
Arterna som ingår i cupen är abborre, gös och gädda. Cupen handlar i första hand om att fånga alla tre arterna över kvalvikterna (1 kilo, 4 kilo och 8 kilo) till cupen. När du man lyckats med detta har man klarat av en äkta Grand Slam och erövrar en grym fiskekeps. Den som tar den fetaste ”Grand Slamen” vinner massor med fina priser, ett fiskeset från CWC och en fiskedag med Stefan ”Trumman” Trumstedt. Det finns också priser att hämta hem som artklassvinnare. Missa inte att haka på i denna helcoola tävling. Kika under tävlingar i menyn så hittar du regler, priser och löpande resultat från tävlingen som pågår till 31 augusti.
Palle Sköldblom

Daniel "Perax" Ström från Borlänge har klarat en tredjedel av målet i cupen. med sin abborre på 1610 gram.

Daniel "Perax" Ström från Borlänge har klarat en tredjedel av målet i cupen. med sin abborre på 1610 gram.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta