Granskning av miljömärkning

Hållbarhetsperspektivet i internationell fiskodling hamnar under luppen när Högskolan på Gotland startar forskningsprojekt. Projektet inkluderar även forskare från Stockholm Resilience Centre och Kungl. Vetenskapsakademien.

Under tre år ska Högskolan på Gotland granska internationell odling av fisk och räkor ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är Sida som bidrar med 3,3 miljoner för att stötta forskningsprojektet.
– Vattenbruket har utstått mycket kritik under de senaste 20 åren varför en mängd certifieringar vuxit fram. Vi kommer undersöka en rad av dessa och se vad de innebär. Är de förenliga med hållbarhet? säger Patrik Rönnbäck, professor vid Högskolan på Gotland.
Man hoppas bland annat får svar på frågan: Hur hållbar är matprodukten och har branschen svarat på tidigare kritik? Genom intervjustudier vill man även undersöka konsumenters kunskaper, attityder och värderingar gällande miljömärkning för ökad hållbarhet.
Enligt Högskolan på Gotland är vattenbruket den snabbast växande animalieproducerande sektorn inom i världen. De menar att vattenbruket står för nästan hälften (46 %) av den fisk (och skaldjur) som konsumeras i världen idag. Totalt ekonomiskt värde av produktionen från vattenbruket är beräknat till 106 miljarder US$. (från 2008 enligt FAO Fisheries and Aquaculture Department)
Det totala värdet på den svenska konsumtionen: 254 miljoner kr (från 2010 enligt SCB)
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...