Granskning av miljömärkning

Hållbarhetsperspektivet i internationell fiskodling hamnar under luppen när Högskolan på Gotland startar forskningsprojekt. Projektet inkluderar även forskare från Stockholm Resilience Centre och Kungl. Vetenskapsakademien.

Under tre år ska Högskolan på Gotland granska internationell odling av fisk och räkor ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är Sida som bidrar med 3,3 miljoner för att stötta forskningsprojektet.
– Vattenbruket har utstått mycket kritik under de senaste 20 åren varför en mängd certifieringar vuxit fram. Vi kommer undersöka en rad av dessa och se vad de innebär. Är de förenliga med hållbarhet? säger Patrik Rönnbäck, professor vid Högskolan på Gotland.
Man hoppas bland annat får svar på frågan: Hur hållbar är matprodukten och har branschen svarat på tidigare kritik? Genom intervjustudier vill man även undersöka konsumenters kunskaper, attityder och värderingar gällande miljömärkning för ökad hållbarhet.
Enligt Högskolan på Gotland är vattenbruket den snabbast växande animalieproducerande sektorn inom i världen. De menar att vattenbruket står för nästan hälften (46 %) av den fisk (och skaldjur) som konsumeras i världen idag. Totalt ekonomiskt värde av produktionen från vattenbruket är beräknat till 106 miljarder US$. (från 2008 enligt FAO Fisheries and Aquaculture Department)
Det totala värdet på den svenska konsumtionen: 254 miljoner kr (från 2010 enligt SCB)
Morgan Fihn

Publicerad: 17 January 2012
Av: Morgan Fihn