Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Granskning av miljömärkning

Hållbarhetsperspektivet i internationell fiskodling hamnar under luppen när Högskolan på Gotland startar forskningsprojekt. Projektet inkluderar även forskare från Stockholm Resilience Centre och Kungl. Vetenskapsakademien.

Under tre år ska Högskolan på Gotland granska internationell odling av fisk och räkor ur ett hållbarhetsperspektiv. Det är Sida som bidrar med 3,3 miljoner för att stötta forskningsprojektet.
– Vattenbruket har utstått mycket kritik under de senaste 20 åren varför en mängd certifieringar vuxit fram. Vi kommer undersöka en rad av dessa och se vad de innebär. Är de förenliga med hållbarhet? säger Patrik Rönnbäck, professor vid Högskolan på Gotland.

Man hoppas bland annat får svar på frågan: Hur hållbar är matprodukten och har branschen svarat på tidigare kritik? Genom intervjustudier vill man även undersöka konsumenters kunskaper, attityder och värderingar gällande miljömärkning för ökad hållbarhet.
Enligt Högskolan på Gotland är vattenbruket den snabbast växande animalieproducerande sektorn inom i världen. De menar att vattenbruket står för nästan hälften (46 %) av den fisk (och skaldjur) som konsumeras i världen idag. Totalt ekonomiskt värde av produktionen från vattenbruket är beräknat till 106 miljarder US$. (från 2008 enligt FAO Fisheries and Aquaculture Department)
Det totala värdet på den svenska konsumtionen: 254 miljoner kr (från 2010 enligt SCB)
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta