Annons
Grattis Lars Bruno – Årets miljöprisvinnare! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Lars Bruno Johansson är vinnare av årets Miljöpris 2020. Foto: Kungsbacka kommun
Grattis Lars Bruno – Årets miljöprisvinnare!

I dag säger Fiskejournalen grattis till Lars Bruno Johansson. Den engagerade fiskvännen har erhållit Kungsbacka kommuns Miljöpris 2020.

Lars Bruno har under många år varit engagerad i både fiskar och fiskevatten kring Kungsbacka. Han är bland annat ledamot i Lygnerns vattenråd, medlem i sällskapet sportfiskare som förvaltar delar av Rolfsån, ledamot i Kungsbackas fiskevårdsområde och tillsynsman för Länsstyrelsen.

Motiveringen till utmärkelsen lyder:
”Årets pristagare har under många decennier arbetat för att Hallands landskapsdjur laxen ska få en bättre tillvaro med friskare vatten. Med obruten entusiasm och kampvilja för kommunens vattendrag har han ett finger med i spelet kring det mesta som rör fiske- och vattenvård i Kungsbacka.”

Denna höst har Lars Bruno fokus på att få tillbaka lax och öring i Rolfsåns vattensystem, bland annat genom att flytta fisk till restaurerade vattendrag längre upp i ån.
– Samtidigt som vi jobbar upp beståndet av lax och öring har det även positiva effekter för den biologiska mångfalden i stort och vi vet att arter såsom flodpärmsmussla är helt beroende av att det finns tillräckligt med lax och öring, säger Lars Bruno Johansson i ett pressmeddelande.
– Det gäller att vi gör det vi kan för att naturen sedan ska få rå om sig själv. Att skapa möjligheterna för lax och öring att bli fler och sedan få följa den utvecklingen är en tacksam del i det här arbetet, konstaterar miljöprisvinnaren.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Här är en av de skarvar från Älvkarlebytrakten som analyserats. Foto: Älvkarleby Sportfiske/SLU
Skarvens föda analyserad: ”Äter jättemycket fisk”

”Jag tänker inte uppskatta antalet skarvar kring Älvkarleby/Gävle men jag tror att under häckningstiden uppgår deras föda till minst 1 ton per dygn”. Det säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

Att skarven äter mycket fisk är naturligtvis ingen nyhet, men exakt hur deras svenska kostcirkel ser ut har varit ganska okänt. Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske har under flera år varnat för skarvens framfart i området, och även försökt att lära känna arten bättre.
Han har nu studerat återrapporteringen av deras skyddsjakt från år 2019 och 2020, och det handlade om 180 stycken skarvar.
– På samtliga skarvar har maginnehållet analyserats och resultatet av detta är att skarven som söker föda i Dalälven samt mynningsområdet har haft följande fiskar i magen: Strömming, Nors, Nejonögon, Smolt av Havsöring och Lax, Tånglake, Tobis, Sik, Spigg, Svartmunnad smörbult, berättar Janne Olsson.
– Varje år ställer man sig frågan. Hur mycket fisk finns det egentligen?

De testar nu att sätta ut runt 6 000 stycken 2-somriga havsöringar under hösten i stället, med förhoppningen att fågelpredationen på dessa blir mindre än utsättningen som sker på våren.
– Även hägerpopulationen är mindre nu under senhösten. Vi vet däremot lite om hur dessa havsöringar tar sig an denna höstutsättning då dessa enligt biologiska klockan skall vandra ut på våren. Vi har nu märkt den stora sorteringen med pittags, 3 000 stycken, säger Janne Olsson till Fiskejournalen.
De hoppas nu att dessa öringar så småningom ska komma sportfisket till gagn, och inte mestadels i hamna i skarvmagar.

Du kanske även gillar detta