Gäddorna har uppenbarligen inte inlett fastan – och det tackar bland andra Victor Söderberg för. Mitt i julfirandet drog han till sjöss och där väntade en av årets största fångade gäddor i Sverige. " /> Grattis Victor – en av årets största gäddor i Sverige! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Bästa julklappen väntade ute till sjöss för Victor Söderberg. Foto: PO Johannesson
Grattis Victor – en av årets största gäddor i Sverige!

Gäddorna har uppenbarligen inte inlett fastan – och det tackar bland andra Victor Söderberg för. Mitt i julfirandet drog han till sjöss och där väntade en av årets största fångade gäddor i Sverige.

15,8 kilo och 123 centimeter!

Victor Söderberg är ett sånt där namn som ofta dyker upp i fiskesammanhang, oavsett om det gäller tävling eller rapportering av stora fångster. När en sådan flitig och rutinerad fiskare sätter personligt rekord så finns det anledning att förvänta sig något alldeles extra. Och visst var den något extra – den där julgrisen på fantastiska 15,8 kilo och 123 centimeter, som Victor rapporterade in 25 december mitt i värsta julfirandet.

– Det känns helt fantastiskt och man blir otroligt ödmjuk utav ynnesten att få fånga en sådan fisk. Efter många års kastade, tusentals mil i bilen, okristligt långa fiskepass, tidiga mornar och sena kvällar så sitter hon, säger en glad Victor Söderberg till Fiskejournalen.

Gäddan föll för en T-bone 23 centimeter, under ett vevstopp på hyfsat kort lina. Med i båten fanns också Tero Paakki, som enligt Victor levererade ett gälgrepp som gjorde honom knäsvag.

Sedan Victor visat upp sin fångst på sociala medier så blev det livat i luckan, och det är inte konstigt eftersom det är en av de absolut största gäddorna som rapporterats in 2019, där de riktigt stora gäddorna lyst något med sin frånvaro. Bland gratulanterna fanns förstås Victors lagmedlemmar i Mojoboats, och vi gissar att många blir inspirerade att försöka matcha denna fisk innan klockan slår 2020.

Så vi passar förstås på att fråga Victor vilket tips han vill skicka med Fiskejournalens läsare.

– Fiska i vatten som du tror dig veta håller 15 plus och sedan investera tiden med fisket!

Ingen raketforskning med andra ord. Utan nöta, nöta och nöta. Precis som Victor själv gjort i så många år tills drömfisken kom. Stort grattis säger vi på Fiskejournalen!

Ni har väl inte missat detta erbjudande:

Kommun erbjuder gratis fiske och boende för sjuksköterskor

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta