Greenpeace ber fiskare att pressa svenska politiker

Greenpeace har länge försökt få Sverige att skriva på havsavtalet, och nu kommer beskedet att de lyckats. Foto: Alexis Rosenfeld/ Greenpeace

Klimatkrisen är en havskris. Det konstaterar Greenpeace efter den alarmerande IPCC-rapporten om havens tillstånd. Men trenden går att bryta – om vi bland annat kan få svenska politiker att agera.

Den specialrapport om haven som FN:s klimatpanel IPCC släppte i början av veckan innehåller starka vetenskapliga bevis för att klimatkrisen också är en kris för haven. På Greenpeace hemsida kan du läsa deras egna slutsatser kring rapporten.

En av dem som reagerar men också agerar är Dima Litvinov, havsexpert på Greenpeace i Sverige. Han ber nu om hjälp från svenska fiskare att vända den negativa trenden, för han är övertygad om att det är möjligt.

– Jag får också ont i magen av rapporten. Till viss del är det samma som vi hört förut, att det blir varmare och isen smälter, men det är tydligare om vad som händer med havsmiljön, säger Dima Litvinov till Fiskejournalen.

Däremot är det inte bara hopplöshet som signaleras, utan tvärtom också hopp. Och det är här som sportfiskare och andra svenska medborgare kan göra reell skillnad.

– Det här är inte utanför våra händer, utan det finns konkreta steg för att minska slaget mot den marina miljön. Vi måste sluta släppa ut koldioxid och få ett slut på den skadliga industrialiseringen av havet, och den svenska regeringen måste agera i detta, säger Dima Litvinov.

Han syftar på det stora havsavtal som FN just nu förhandlar om, där målet är att minst 30 procent av haven ska skyddas genom reservat. Det är en marin motsvarighet till Paris-avtalet om klimatet, och förhoppningen är att det blir vändningen på världstrenden.

– Senast förra veckan bjöd Storbritannien in flera länder till samtal om att skydda 30 procent, och flera andra länder kommer att sluta upp. Däremot är Sverige väldigt passivt i den här frågan, liksom Norge och Island, säger Dima Litvinov.

Han berättar att han ställt frågor om havsavtalet till den ansvariga svenska ministern, utrikesministern Ann Linde (S), men att han inte fått önskvärd respons.

– Sverige måste skriva på. Det här avtalet kan bli starkt eller bli svagt, och tyvärr är Sverige passivt. Frågan lämnas över till tjänstemän utan politisk styrning. Jag uppmanar nu alla svenskar som bryr sig om haven att skriva till henne och pressa på om avtalet.

Greenpeace har en kampanj som heter Skydda Haven, och där hittar du ett färdigt brev som alla kan maila till utrikesminister Ann Linde.

– Jag är hoppfull om att Sverige ska skriva på detta storskaliga skydd för haven, och dessutom få våra nordiska grannländer att göra detsamma. Dessutom kan vi uppvakta både våra riksdagsledamöter och lokala politiker, säger Dima Litvinov.

HÄR HITTAR DU BREVET SOM DU KAN SKICKA TILL ANN LINDE!

Läs om det svenska fiskfusket i Fiskejournalen:

Ministrar ställs mot väggen kring fiskfusket – här är kraven

Annons

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Annons
Annons
AKTUELLT

Jörgen tar två abborrar över drömgränsen – en av dem på bortglömd metod

Den i sportfiskekretsar välkände Jörgen Larsson slår till med två vinterabborrar över drömgränsen. En välbeprövad och 30 år gammal metod har visat sig effektiv i det kalla vattnet. Isarna har lyst med sin frånvaro i stora delar av landet, inte minst i de södra delarna där Jörgen främst bedriver sitt abborrfiske. Båtsäsongen kickades igång tidigare

Fiskarna i Viskan ska få det bättre

Bottnarna i Viskan ruvar på stora mängder föroreningar, nu får Borås Stad närmare 14 miljoner från staten för att kunna förbereda arbetet med att städa upp gifterna.  Totalt rör det sig om runt 240 000 kubikmeter förorenade bottnar i Viskan, som under 1900-talet fick ta emot stora mängder föroreningar i form av krom, zink, koppar,

Föreningar får hård kritik för angeldonstävling

Arrangörerna för en fisketävling i Hassela har hamnat i skottgluggen. Det handlar om en angeltävling, där det gäller att dra upp och avliva så många gäddor som möjligt under fyra timmar. ”Rena rama slakten”. ”Hur kan detta få fortgå år efter år”. Det är några av kommentarerna som dykt upp på sociala medier med anledning

Hör på Älvräddarna – sportfiskarnas kompis!

Älvräddarna går mot några händelserika år. Anledningen är att vattenkraften i Sverige ska omprövas – och förhoppningen är att fler fiskevatten ska få rinna fritt i framtiden. Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg sjunger nu ut i podcasten Fiskekompisen, med Johan Malm och Fredrik Löwgren, där han bland annat berättar om varför dammar och kraftverk ställer till

Skarvjakt och äggförstöring för att rädda gös och abborre

Antalet skarvar ska minskas i sjön Roxen i Östergötland för att rädda rovfisken i sjön. Det ska ske genom jakt och att ägg förstörs. Östgöta Correspondenten skriver i sin pappersupplaga att länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på 1 000 skarvar. Dessutom får 3 500 ägg förstöras genom så kallad prickning eller oljering. Roxens fiskevårdsområdesförening ser att skarven

Ny Fiskejournalen i butik – båtspecial

Ddet går mot ljusare tider och passande nog står ett rykande färskt nummer av Fiskejournalen i butikshyllorna. Här är lite av innehållet i nummer 2.  Det är ett gott om härlig läsning i det nya numret av Fiskejournalen, framförallt för alla båtintresserade. Det är nämligen extra många sidor som handlar om båt och du får

Miljonregn till WWF – som storsatsar på Östersjön

Världsnaturfonden WWF levererar nu en försenad julklapp till sportfiskare och andra som engagerar sig i Östersjöns öde. Med hjälp av 27,8 miljoner från Postkodlotteriet så inleder de satsningen ”Återskapa Östersjöns livskraft”. Enligt WWF så kommer det handla om naturvårdsinsatser i världsarvet Höga Kusten i Ångermanland, Stockholms skärgård och biosfärområdet Kristianstads vattenrike i Skåne. – Vi

Synen som upprör: Massor av gäddskallar i skärgården

Nej, fiskeguiden Peter Wållgren uppmanar inte till en allmän hatstorm mot sälbeståndet i Stockholms skärgård. Men däremot så tycker han att gränsen är nådd nu, efter att ha hittat massor av uppätna gäddor i tidigare fiskrika vikar. Peter Wållgren, bland annat styrelsemedlem i Sveriges organiserade fiskeguider, känner inte alls igen sina gamla farvatten omkring Vaxholm.

Stjärnskottet Linnea Lönn fyller livet med fiske

Linnea Lönn har snabbt gjort sig ett namn inom sportfiskekretsar. Fiskejournalen vågar faktiskt utse henne till en av landets absolut flitigaste fiskare – som dessutom levererar resultat som många bara kan drömma om. Hur gör hon egentligen? Svaret får ni på Sportfiskemässan. Linnea Lönn från Gävle är bara 25 år gammal men har redan avverkat fiskedagar

Spännande havsöringfiske på Västkusten

Jonas Nordigårds guidar efter havsöringen på Västkusten och har genom åren dragit på sig en hel del intressanta kunskaper i ämnet. Möt Jonas på Fiskejournalens stora scen på Sportfiskemässan och lär dig om hur du lurar Bohusläns silver. I Bohuslän fiskar man på en helt självreproducerande havsöringsstam. Den är livskraftig och skyddas genom bra fiskeregler.

Annonser

TYCK TILL!

Isfiskar du eller ligger ditt fiske på is?

Visa resultat

Loading ... Loading ...